Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowo-kokosowe muffinki



Na szybko i na słodko.
Na małego głoda i na chwilę zapomnienia.
Na niedzielę i na dzień babci.
Na każdą okazję i na każde podniebienie.

Chyba że ktoś nie lubi słodkiego ;)



Potrzebujemy:

3 jajka
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na polewę:
1/2 tabliczki czekolady
wiórki kokosowe do posypania
2-3 łyżki mleka


Wykonanie:

Przygotowujemy blachę do muffinek, wykładamy ją papilotkami.
Czekoladę razem z masłem i kakao roztapiamy w kąpieli wodnej i przestudzamy. Jajka wrzucamy do miski i razem z cukrem ucieramy aż do białości i puszystości. Utarte jajka łączymy z roztopioną czekoladą oraz olejem i chwilkę miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy wiórki kokosowe i łączymy z masą jajeczno-czekoladową. Całość łączymy chwilkę miksując.
Gotową masą wypełniamy do 3/4 wysokości przygotowane papilotki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Muffinki pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy blachę, studzimy muffinki i wyjmujemy je z foremki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w razie potrzeby dolewając odrobinę mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji polewamy. Najlepiej, gdyby była bardzo gęsta i dała się smarować. Taką masą smarujemy po wierzchu muffinki i obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Druga opcja, to wrzucenie połamanej na kawałki czekolady do foliowego woreczka i rozpuszczenie jej w mikrofalówce, lub w gorącej wodzie. Nie musimy wtedy dodawać mleka.
Odcinamy odrobinkę rogu woreczka i rysujemy czekoladowe ozdoby. Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj