Czyli włoskie kluseczki ziemniaczane z francuskim serem pleśniowym.
Gnocchi to małe kluseczki, najczęściej wykonywane z puree ziemniaczanego, ale również z puree z innych warzyw. Kluseczki te są bardzo podobne do naszych rodzimych kopytek, ale są od nich delikatniejsze.
Sos serowy wykonany jest na bazie sera pleśniowego, mocnego w smaku, intensywnego w aromacie.
Na dokładkę, aby oszołomić wszystkie zmysły, cała potrawa wykończona jest świeżym tymiankiem.
Potrzebujemy:
Sos:
1 połówka piersi z kurczaka
100 g sera pleśniowego (niebieskiego) typu Lazur (użyłam Cantorel kremowy)
100 ml śmietany 30%
2-3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz czarny
kilka gałązek świeżego tymianku
Na kluseczki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
szczypta soli
100 g mąki
Wykonanie:
Różne szkoły są przygotowywania gnocchi. Najczęściej wykonuje się je ze świeżo ugotowanych, jeszcze ciepłych ziemniaków. Ja najczęściej używam ziemniaków z poprzedniego dnia, lub wcześniej ugotowanych i ostudzonych, jak do naszych rodzimych kopytek. Ziemniaki muszą być dobrze rozdrobnione, najlepiej praską no puree, wbijamy jajko, zasypujemy częścią mąki i delikatnie wyrabiamy, dosypując po trochu mąki. Najlepiej dodać jak najmniej mąki, wtedy kluseczki będą mięciutkie. Mam swój sposób na to, by ciasto nie kleiło się do rąk - wyrabiam je w rękawiczkach sylikonowych - do sylikonu mniej przywiera niż do dłoni.
Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy będzie można uformować wałeczki. Z kawałków ciasta formujemy wałeczki o średnicy około 1 cm, kroimy na 1-2 cm długości kluseczki. Typowe gnocchi mają wzorki zrobione widelcem, ja nie robiłam.
Kluseczki wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 1 minuty od wypłynięcia, a nawet krócej.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski i obsmażamy na patelni na lekko złotawy kolor. W tym momencie dodajemy na patelnię pokruszony ser i mieszamy delikatnie aż do rozpuszczenia. Do sosu dodajemy śmietanę i cały czas mieszając gotujemy przez chwilkę aż sos zacznie gęstnieć.
Gnocchi podajemy gorące, polane sosem i posypane obficie świeżo posiekanym tymiankiem.
same pyszności pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuń