Przejdź do głównej zawartości

Gnocchi au fromage



Czyli włoskie kluseczki ziemniaczane z francuskim serem pleśniowym.

Gnocchi to małe kluseczki, najczęściej wykonywane z puree ziemniaczanego, ale również z puree z innych warzyw. Kluseczki te są bardzo podobne do naszych rodzimych kopytek, ale są od nich delikatniejsze.

Sos serowy wykonany jest na bazie sera pleśniowego, mocnego w smaku, intensywnego w aromacie.

Na dokładkę, aby oszołomić wszystkie zmysły, cała potrawa wykończona jest świeżym tymiankiem.



Potrzebujemy:


Sos:

1 połówka piersi z kurczaka
100 g sera pleśniowego (niebieskiego) typu Lazur (użyłam Cantorel kremowy)
100 ml śmietany 30%
2-3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz czarny
kilka gałązek świeżego tymianku

Na kluseczki:

1 kg ziemniaków
1 jajko
szczypta soli
100 g mąki


Wykonanie:

Różne szkoły są przygotowywania gnocchi. Najczęściej wykonuje się je ze świeżo ugotowanych, jeszcze ciepłych ziemniaków. Ja najczęściej używam ziemniaków z poprzedniego dnia, lub wcześniej ugotowanych i ostudzonych, jak do naszych rodzimych kopytek. Ziemniaki muszą być dobrze rozdrobnione, najlepiej praską no puree, wbijamy jajko, zasypujemy częścią mąki i delikatnie wyrabiamy, dosypując po trochu mąki. Najlepiej dodać jak najmniej mąki, wtedy kluseczki będą mięciutkie. Mam swój sposób na to, by ciasto nie kleiło się do rąk - wyrabiam je w rękawiczkach sylikonowych - do sylikonu mniej przywiera niż do dłoni.

Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy będzie można uformować wałeczki. Z kawałków ciasta formujemy wałeczki o średnicy około 1 cm, kroimy na 1-2 cm długości kluseczki. Typowe gnocchi mają wzorki zrobione widelcem, ja nie robiłam.

Kluseczki wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 1 minuty od wypłynięcia, a nawet krócej.


Na patelni rozgrzewamy oliwę. Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski i obsmażamy na patelni na lekko złotawy kolor. W tym momencie dodajemy na patelnię pokruszony ser i mieszamy delikatnie aż do rozpuszczenia. Do sosu dodajemy śmietanę i cały czas mieszając gotujemy przez chwilkę aż sos zacznie gęstnieć.

Gnocchi podajemy gorące, polane sosem i posypane obficie świeżo posiekanym tymiankiem.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj