Gotowana golonka w rosole czosnkowym i zapiekana w płatkach czosnku - czyli Golonka w czosnku.
Kolejny przepis na niedietetyczne mięso w postaci golonki.
Jestem w mniejszości kobiet, które uwielbiają golonkę. Wolę ją dużo bardziej od kurczaka ;)
Dzisiejszy przepis jest idealny na zimę, bo zawiera dużo czosnku, który chroni przed przeziębieniami ;)
Potrzebujemy:
1 dużą golonkę, lub 2 mniejsze
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
6-8 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2-3 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki białego pieprzu
Wykonanie:
Golonkę sprawiamy, usuwamy nadmiar tłuszczu, oczyszczamy skórę i wrzucamy do wody (dobrze, żeby woda przykrywała golonkę do minimum 3/4 wysokości)
Dodajemy ziele angielskie, sól, pieprz, liście laurowe oraz 4 rozgniecione ząbki czosnku.
Golonkę z rosołem zagotowujemy i gotujemy do miękkości mięsa, czyli około 2 godzin.
Ugotowaną golonkę wyjmujemy z rosołu ( na rosole możemy zrobić zimne nóżki, galantynę, ozorki), osuszamy i przestudzamy.
Gdy golonka lekko przestygnie bardzo ostrym nożem nacinamy skórę na całym mięsie w ukośną kratkę. 3-4 pozostałe ząbki czosnku kroimy na plasterki(płatki), a następnie wkładamy pomiędzy nacięcia w skórze.
Tak przygotowaną golonkę oprószamy białym pieprzem (można również odrobiną słodkiej papryki), układamy na blasze do pieczenia, podlewamy szklanką rosołu w którym golonka się gotowała i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach aż skórka się delikatnie ozłoci.
Możemy zapiekać z termoobiegiem, tylko trzeba wtedy pilnować.
Golonkę podajemy najlepiej z puree ziemniaczanym, oraz świeżo startym chrzanem.
Bajeczna ;D
OdpowiedzUsuń