Przejdź do głównej zawartości

Gorąca czekolada



Napój bogów, nektar dla ciała, uczta dla zmysłów. Gorąca, gęsta, aromatyczna i...... bardzo czekoladowa. Czekolada na gorąco. Jest wiele szkół i wiele wersji tego napoju. Do bazowej wersji każdy może dodać to co lubi: cynamon, chili, ekstrakt waniliowy, skórkę pomarańczową, amaretto, odrobinę kawy czy.... pieprz czarny.


Potrzebujemy na 2 filiżanki:

1 tabliczkę gorzkiej, mocno kakaowej czekolady
200 ml słodkiej śmietanki 30-36%
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cukru pudru
1 wiórek masła prawdziwego
2-3 łyżki mleka
dodatki wedle gustu

Wykonanie:

Nad garnkiem z gotującą się wodą zawieszamy miskę. Do miski wrzucamy czekoladę połamaną na kawałki, masło, cukier oraz mleko. Całość mieszamy aby cała czekolada się rozpuściła. Do rozpuszczonej masy wsypujemy kakao i mieszamy najlepiej trzepaczką aż do dokładnego połączenia. W tym momencie dodajemy ulubione dodatki, np. szczyptę chili, kieliszek likieru, lub cynamon. Ja osobiście uważam, że wersja bazowa, bez dodatków jest NAJlepsza :)

Śmietankę delikatnie spieniamy i powoli, cienkim strumyczkiem wlewamy do roztopionej czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Podajemy w filiżankach. Możemy udekorować kleksem bitej śmietany.

Czekoladę możemy również zrobić na mleku, zamiast na śmietance. Smak również będzie nieziemski, ale czekolada będzie rzadsza i może odrobinę mniej niesamowita :)

Idealna na długie, zimowe wieczory we dwoje :)

Bo do TAKIEJ czekolady, nie potrzeba już żadnego deseru....



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...

Zupa kurkowa z zacierkami

Będąc w lesie trafiłam na polankę kurek i zdecydowałam, że koniecznie muszę zrobić zupę kurkową. Ta zupa gości u nas średnio 2 razy w ciągu sezonu - nie więcej, ponieważ nie zawsze mamy szczęście aby trafić w lesie na odpowiedni wysyp kurek. Smak jej jednak jest powalający i warto ją zrobić. Każda wielkość kurek będzie odpowiednia do zupy, zarówno te maleńkie wyłuskane z mchu, jak i większe - wystarczy je przekroić na pół, lub na 4 części. Potrzebujemy: 200 g kurek 3 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego 200 ml śmietany 30% 1 mała cebulka 1 mała marchewka 1/2 małej pietruszki 2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego sól 1 małe jajko 2-3 łyżki mąki Wykonanie: W garnku rozgrzewamy masło. Przesmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę, żeby się tylko zeszkliła. Kurki dokładnie myjemy i kilkukrotnie płuczemy, żeby pozbyć się piasku. Większe sztuki kroimy na pół lub nawet na 4 części. Do zeszklonej cebulki dodajemy odsądzone kurki i smażymy kilka minut. Kurki p...