Może zacznę dziś od kluseczek śląskich, a jutro dodam gulasz, francuski, aromatyczny i pyszny :)
Kluski śląskie goszczą w wielu domach, najczęściej są to tylko ziemniaki i mąka ziemniaczana. Niektórzy dodają odrobinę mąki pszennej, niektórzy dodają jajka.
Ja dziś przedstawię przepis zaczerpnięty od Roberta Makłowicza, którego kuchnię bardzo lubię i często gotuję według jego pomysłów.
Ostatnio w moje ręce wpadła książka "Smak Łowi Makłowicz przez Cztery Pory Roku" więc mam pełno nowych inspiracji :)
Kluski śląskie według tego przepisu są miękkie i elastyczne. Nie rozpadają się w trakcie gotowania a mimo to w ustach się wprost rozpuszczają. Dodatek żółtek sprawia, że są miękkie ale również nadaje im śliczny, żółtawy kolor.
Potrzebujemy:
1 i 1/2 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 żółtka
kilka łyżek maki pszennej
Wykonanie:
Proporcje mąki ziemniaczanej do ziemniaków podaję według jednej, prostej, prastarej zasady naszych babć :)
Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę, ugniatamy w misce na gładko. Dzielimy nożem na 4 równe części, 1 część ziemniaków wyjmujemy, w to miejsce na równo wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość łączymy.
Dodajemy 2 żółtka i zagniatamy (nawet na blacie) jednolite, elastyczne ciasto ziemniaczane.
Na blat wysypujemy kilka łyżek mąki pszennej. Dłonie oprószamy mąką pszenną i formujemy kulki z ciasta ziemniaczanego. W kluseczkach palcem robimy dziurki i odkładamy je na deskę, lub do miski oprószonej mąką pszenną. Przed każdą kolejną kluską ręce oprószamy mąką pszenną.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Na wrzątek wrzucamy kluseczki i czekamy aż wypłyną na powierzchnię wody. Kluski gotujemy jeszcze 3-4 minuty od wypłynięcia i wyjmujemy je do odcedzenia.
Podajemy najlepiej z gulaszem.
raz w życiu robiłam śląskie :)) nadają się do wszystkiego.myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
OdpowiedzUsuńGotuj sezonowo!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo