Przejdź do głównej zawartości

Krem z soczewicy



... czyli moje najnowsze odkrycie!!!

Zupa jest kremowa, aksamitna, pikantna, rozgrzewająca.... no po prostu pyszna!
Dodałam oczywiście białe wino i biały pieprz - według mnie najlepsze połączenie.

Nie wiem czemu jeszcze nigdy nie odważyłam się aby coś z soczewicy zrobić. A naprawdę warto!

Mimo, że zupa z soczewicy jest bardzo syta, to warto coś w międzyczasie przegryźć.
Można podać ją z grzankami, drożdżowymi warkoczykami ziołowymi, opiekanymi grzankami z tostera, lub nawet z groszkiem ptysiowym.

Od razu ostrzegam, że zupka ta nie jest łatwo strawna - w końcu jest to warzywo strączkowe i to w duuużej ilości ;)


Potrzebujemy:

200 g soczewicy czerwonej
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 por
1 cebula
2 ziemniaki
2 łyżeczki pieprzu białego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
100 ml białego wina
200 ml przecieru pomidorowego
2-3 łyżki słodkiej papryki
1 l rosołu ( lub woda+kostka rosołowa)


Wykonanie:

Soczewicę na 5 minut zalewamy wodą, następnie płuczemy, odlewamy wodę i zalewamy soczewicę rosołem. Dodajemy marchewkę i pietruszkę obrane i pokrojone w półplasterki oraz ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę.
Całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
Dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz wlewamy przecier pomidorowy. (gdy zupa będzie się wydawała za gęsta możemy dolać odrobinę gorącej wody)
Całość gotujemy kolejne 15-20 minut aż do miękkości wszystkich składników.
Gdy wszystko będzie już miękkie garnek zestawiamy i blendujemy wszystko na jednolitą, kremową masę, możemy również przetrzeć przez sito.
W tym momencie dodajemy białe wino oraz biały pieprz i paprykę słodką, a także gałkę muszkatołową, która w tej zupie jest niezastąpiona. Całość razem zagotowujemy ( najłatwiej jest wszystko mieszać trzepaczką), uważając by się nie przypaliło. W razie potrzeby dosalamy.

Podajemy najlepiej z chrupiącymi grzankami lub drożdżowymi warkoczykami. Można udekorować kleksem gęstej śmietany.




Wpis bierze udział w akcji:
(Warzywa strączkowe edycja zimowa-ZAPROSZENIE

Komentarze

  1. super...wygląda mega smacznie i rozgrzewająco :) dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je