Uwielbiam i robię bardzo często. Nie mam pojęcia jakim cudem nie było tego jeszcze na blogu! :)
Danie jest bardzo szybkie do przygotowania i stosunkowo łatwe. Ważne jest, żeby nie zrobić jajecznicy :)
Dzisiejsza wersja to baaaaardzo dużo kalorii i ogrom smaku.
Wiem, że prawdziwy Włoch by mnie pokroił za taką ekstrawagancję w prostym, 3 składnikowym daniu, ale musiałam ;)
Trochę mnie poniosło.
Potrzebujemy:
200 g szpeku (lub szynki szwarcwaldzkiej)
2 ząbki czosnku
2 jajka
100 ml śmietanki 30%
1 cebulka
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka tymianku
1 duża łyżka mascarpone
sól
świeżo mielony czarny pieprz
makaron spaghetti, penne, fischioni
Wykonanie:
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, na wrzącą wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek a następnie wrzucamy pokrojony w kosteczkę szpek. Chwilę podsmażamy a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, oraz rozgnieciony i posiekany czosnek. Gdy cebulka i czosnek się zeszklą dodajemy posiekany tymianek.
W osobnym pojemniczku ubijamy jajka ze śmietaną i mascarpone aż do uzyskania jednolitej, spuszonej masy.
Na podsmażony z cebulką i czosnkiem szpek wlewamy powoli masę śmietanowo-jajeczną i na małym ogniu cały czas mieszając (najlepiej rózgą) czekamy aż zacznie gęstnieć.
Ugotowany makaron odcedzamy lekko (dobrze jeśli makaron jest mokry, rozrzedzi nam gęsty sos) i przekładamy na patelnię z sosem. Chwilkę razem przesmażamy a następnie przekładamy na talerze.
Podajemy udekorowane ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz