.... czyli znów Pomysł Na :)
Żeberka pieczone z miodem i colą, aromatyczne, pachnące i soczyste, bo pieczone w folii.
Z dodatkiem ziół prowansalskich i czosnku, co daje piękny aromat już przy pieczeniu.
Marynatę warto wykonać co najmniej 5-6 godzin przed pieczeniem, aby mięso wchłonęło to co najlepsze.
Potrzebujemy:
1 kg żeberek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego chili
100 ml coli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy francuskiej
folia do pieczenia i klipsy
Wykonanie:
Żeberka oprawiamy i kroimy w paski wzdłuż żeber. Myjemy i osuszmy. W misce łączymy wszystkie przyprawy z miodem i colą i ucieramy na jednolitą marynatę. Dodajemy musztardę francuską oraz czosnek pokrojony w plasterki i dokładnie mieszamy. Osuszone żeberka wrzucamy do marynaty, dokładnie nią pokrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na 5-6 godzin.
Zamarynowane żeberka wkładamy do woreczka foliowego do zapiekania, zapinamy klipsami odsysając ze środka powietrze i układamy na blasze do pieczenia.
Żeberka w folii zapiekamy w 180 stopniach bez termoobiegu przez około 1 i 1/2 godziny.
Podajemy najlepiej z pieczonymi ziemniakami ( np. rozmarynowymi).
Super przepis..... Robi go juz ktorys raz :-)
OdpowiedzUsuńrewelacja:)
OdpowiedzUsuń