Doskonały dodatek do wszelkich pieczonych mięs, do skrzydełek kentucky, żeberek, karkówki pieczonej czy nawet schabowego. Pachnące ziołami prowansalskimi i dobrą oliwą z oliwek.
Bardzo łatwo przygotować je piekąc je na osobnej blasze razem z pieczeniami czy kurczakiem.
Potrzebujemy:
1 i 1/2 kg ziemniaków
1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 szczypty pieprzu
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy każdy na 4 części wzdłuż. Zalewamy ciepłą, posoloną wodą (1 i 1/2 łyżeczki) i odstawiamy na 1 godzinę. po tym czasie ziemniaki odcedzamy na sicie i zostawiamy na 10-15 minut do obeschnięcia. Leżące na sicie, obsuszone ziemniaki polewamy oliwą z oliwek i obsypujemy ziołami, energicznie podrzucając sitem aby równomiernie rozprowadzić zioła i oliwę.
Tak przygotowane ziemniaki wykładamy równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Na koniec ziemniaki posypujemy lekko posiekanym, świeżym rozmarynem.
Pieczemy około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu, lub około 40 minut z termoobiegiem.
Podajemy do mięs.
Pieczone ziemniaczki są pyszne:)
OdpowiedzUsuń