Pyszne, cienkie, chrupiące na wierzchu, delikatnie miękkie w środku ciasto na tradycyjną włoską pizzę.
Rodzajów ciast jest bardzo dużo, ale choćby 1-2 łyżki oliwy z oliwek dodane do ciasta zmieniają jego smak diametralnie, tak samo jak rozpuszczenie drożdży w wodzie, lub w mleku.
Dziś przepis na cienkie i chrupiące ciasto, równe na środku, z wyraźnym brzegiem.
Pomysł na ciasto zaczerpnięty z książki "Kuchnia włoska" Wyd. Olesiejuk
Potrzebujemy:
1/3 kostki świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
100 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
W miseczce łączymy ciepłą wodę z cukrem i drożdżami (zarówno z suszonymi jak i ze świeżymi), mieszamy a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. W sezonie grzewczym wystarczy postawić miseczkę blisko grzejnika.
Gdy drożdże nam się spienią oznacza to że zaczęły rosnąć. Dodajemy w tym momencie oliwę oraz zioła prowansalskie i mieszamy.
Na blat przesiewamy mąkę z solą, po środku robimy dołeczek i wlewamy mieszankę drożdży i przypraw, a następnie łączymy ze sobą, zagniatając jednolite ciasto. Wyrabiamy około 5 minut, a następnie odstawiamy do pierwszego wyrastania. Najlepiej włożyć ciasto do szczelnie zamykanego pudełka wcześniej nasmarowanego oliwą, lub do natłuszczonego woreczka foliowego (czas wyrastania około 40-60 minut w ciepłym miejscu).
Po tym czasie ciasto wyrabiamy tak aby pozbyć się pęcherzyków powietrza z ciasta ( będzie równe i cienkie przy pieczeniu), następnie odstawiamy do pojemnika lub folii na drugie wyrastanie na około 30 minut.
Po tym czasie zagniatamy po raz ostatni ciasto, formujemy je w kulę a następnie równomiernie rozgniatamy je w pożądany kształt ta gładko, możemy również je rozwałkować. Na końcu brzegi ciasta podwijamy tak, aby były wyższe od całego spodu. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do pieczenia.
Ciasta nie trzeba podpiekać przed położeniem składników. Od razu możemy posmarować je sosem pomidorowym, posypać serem oraz ulubionymi składnikami.
Najlepiej na blasze rozłożyć papier do pieczenia a następnie ciasto.
Pizzę pieczemy na ruszcie 1 niżej od środkowego w około 200-220 stopniach przez około 15-20 minut.
Jeśli zależy nam na szybszym sposobie na ciasto do pizzy wystarczy po pierwszym wyrastaniu ciasta zagnieść je i od razu formować w pizzę. Ciasto będzie bardziej rosło i może mieć nierównie pęcherzyki, ale na pewno będzie pyszne.
Na podanych zdjęciach wariacja włosko-wietnamska, czyli pizza z grzybkami mun ;)
Składniki:
Ciasto chlebowe
ser żółty, mozzarella, lub inny ulubiony
garść suszonych grzybków mun
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki groszku
2 łyżki kiełków bambusa
1/2 papryki
1/2 pora
garść strączków zielonej i żółtej fasolki
1/2 marchewki
1 cebula
2 łyżki keczupu
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto chlebowe. Składniki kroimy w paseczki, lub półplasterki. Możemy wykorzystać warzywa mrożone, lub gotową mieszankę chińską/wietnamską. Grzybki mun zalewamy posolonym wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia na 10-15 minut. Cebulkę oraz pora kroimy w półplasterki, marchewkę oraz paprykę w paseczki. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
Przygotowany spód do pizzy smarujemy keczupem, posypujemy połową sera. Następnie równomiernie posypujemy warzywami, na koniec odsączamy grzybki mun (jeśli są w dużych kawałkach to kroimy je na paseczki) i posypujemy nimi pizzę. Na koniec posypujemy całość resztą sera.
Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz