... czyli po raz kolejny przepis pana Makłowicza, ale jak zwykle zmodyfikowany przeze mnie ;)
Nigdy wcześniej nie pomyślałam, żeby połączyć grzyby i wątróbkę, a tym bardziej, aby dodać do tego wszystkiego czerwone wino.
Efekt jest fantastyczny!
W oryginalnym przepisie jest wino czerwone słodkie, a cała potrawa jest słodkawa, ja jednak wolę mięso na słono.
Potrzebujemy:
200-300 g wątróbki drobiowej
garść suszonych grzybów (kapeluszy)
100 ml czerwonego, półsłodkiego wina ( w oryginalnym przepisie jest słodkie)
100 ml wody
2 ziarna jałowca
1 cebulka
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
gałązka rozmarynu
kilka listków szałwii
biały pieprz
sól
300 g makaronu pappardelle, tagliatelle (lub inne wstążki)
Wykonanie:
Suszone grzyby płuczemy, osuszamy na sitku a następnie w garnku zalewamy winem i wodą ( po 100 ml) dodajemy ziarna jałowca i odstawiamy na 2 godziny do namoczenia (najlepiej na całą noc). Namoczone grzyby gotujemy około 40 minut pod przykryciem. Gdy będą ugotowane odcedzamy je (wywar zachowujemy) a następnie kroimy w paseczki.
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami a następnie kroimy w paseczki i oprószamy mąką.
W garnku zagotowujemy wodę z solą oraz łyżką oliwy i gotujemy makaron al dente.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę i smażymy ją do zeszklenia. W tym momencie na patelnię dodajemy grzyby, przesmażamy chwilkę, a następnie dodajemy wątróbkę oprószoną mąką. Całość smażymy przez około 10 minut, a następnie dolewamy szklankę wywaru grzybowo-winnego, biały pieprz, listki szałwii oraz obrane listki rozmarynu oraz sól do smaku i dusimy wszystko razem aż sos zredukuje się o połowę.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu na patelni, całość razem przez minutę podgrzewamy a następnie przekładamy na talerze i podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz