... czyli powoli zbliżamy się w czas Wielkanocy :)
Jajka w sosie koperkowym są bardzo prostym daniem, idealnym jako przystawka, lub danie obiadowe podane z ziemniakami.
Składa się raptem z kilku składników które każdy ma zawsze w domu :)
Potrzebujemy:
6 jajek
1 l rosołu (lub woda i kostka rosołowa)
1 pęczek świeżego koperku
100 ml gęstej śmietany
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i odkładamy.
W garnku zagotowujemy rosół z masłem ( lub wodę z kostką rosołową). Do miseczki odlewamy kilka łyżek gorącego rosołu, łączymy go najpierw ze śmietaną a następnie z mąką i dokładnie łączymy. Najlepiej połączyć składniki trzepaczką, lub nawet zmiksować mikserem na jednolitą masę. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy małym strumyczkiem do gotującego się rosołu i mieszamy aż cały sos zgęstnieje i stanie się jednolity.
Sos doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Do przygotowanego sosu wsypujemy drobno posiekany koperek oraz wcześniej ugotowane i obrane jajka i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Podajemy zawsze gorące jako przystawka, lub danie obiadowe z ziemniaczkami.
Wpis wrzucony do akcji:
pamiętam takie ze szkolnej stołówki! :D
OdpowiedzUsuńzrobiłam według Twoje przepisu i wyszło idealne :) takie same robiła moja babcia :)
OdpowiedzUsuńA Ja dzisiaj zrobię:-D robiłam sos koperkowy ale inaczej,zobaczymy jaki ten będzie
OdpowiedzUsuń