Przejdź do głównej zawartości

Jajka w sosie koperkowym



... czyli powoli zbliżamy się w czas Wielkanocy :)

Jajka w sosie koperkowym są bardzo prostym daniem, idealnym jako przystawka, lub danie obiadowe podane z ziemniakami.

Składa się raptem z kilku składników które każdy ma zawsze w domu :)

Potrzebujemy:

6 jajek
1 l rosołu (lub woda i kostka rosołowa)
1 pęczek świeżego koperku
100 ml gęstej śmietany
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i odkładamy.

W garnku zagotowujemy rosół z masłem ( lub wodę z kostką rosołową). Do miseczki odlewamy kilka łyżek gorącego rosołu, łączymy go najpierw ze śmietaną a następnie z mąką i dokładnie łączymy. Najlepiej połączyć składniki trzepaczką, lub nawet zmiksować mikserem na jednolitą masę. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy małym strumyczkiem do gotującego się rosołu i mieszamy aż cały sos zgęstnieje i stanie się jednolity.

Sos doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Do przygotowanego sosu wsypujemy drobno posiekany koperek oraz wcześniej ugotowane i obrane jajka i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Podajemy zawsze gorące jako przystawka, lub danie obiadowe z ziemniaczkami.



Wpis wrzucony do akcji:

Komentarze

  1. pamiętam takie ze szkolnej stołówki! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam według Twoje przepisu i wyszło idealne :) takie same robiła moja babcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A Ja dzisiaj zrobię:-D robiłam sos koperkowy ale inaczej,zobaczymy jaki ten będzie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj