Przejdź do głównej zawartości

Mazurek kajmakowy z figami i skórką pomarańczową



Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim czytającym Kuchenne Wymysły Wesołych Świąt spędzonych z najbliższymi osobami przy pięknym stole uginającym się od pyszności :) Mam nadzieję że zagoszczą u Was Wielkanocne baby, mazurki, jajka faszerowane na miliony sposobów, żurek z polskim, ostrym chrzanem, pieczone szynki, domowe kiełbasy i co tylko jeszcze stworzycie!
A także mokrego, nie lodowatego dyngusa ;)

Dziś zapraszam na szybki Mazurek Kajmakowy z dowolnymi bakaliami, choć ja uwielbiam pomarańcze i figi, więc z nimi polecam ;)


Potrzebujemy:

2 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

gotowa masa kajmakowa w puszce
kandyzowana skórka pomarańczowa
suszone figi


Wykonanie:

Mąki przesiewamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i śmietanę oraz pokrojone masło. Całość szybko zagniatamy, formujemy w spłaszczoną kulę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny.

Schłodzone ciasto cienko wałkujemy i przekładamy do brytfanki. Pieczemy przez około 15 minut w 170-180 stopniach, tak aby się tylko lekko zarumieniło.

Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy. Na ostudzone cienko smarujemy masę kajmakową. Kandyzowaną skórkę pomarańczową kroimy w kosteczkę, figi w cienkie plasterki.
Masę kajmakową posypujemy skórką pomarańczową i równo układamy figi.




Wpis bierze udział w akcji: 

Popularne posty z tego bloga

Tortilla z kurczakiem

Za oknem ziiiiima! A już było tak pięknie.....

Dlatego na talerzach musi być inaczej!

Duuuuużo kolorów, duuużo smaków, duuuużo aromatów - czyli Tortilla z kurczakiem z sosem czosnkowym/musztardowym i warzywami.

Tym razem posłużyłam się gotowymi tortillami, kupionymi w sklepie, ale kolejnym razem sama zrobię placki i powiem, czy to takie trudne  ;)

Dzisiejsza tortilla jest typowo wiosenna - są sałaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka, koperek.... a Wy możecie dodać co tylko jeszcze zapragniecie :) Musi to być bomba witaminowa!

Do wyboru dwa pyszne sosy: czosnkowy oraz musztardowy.


Potrzebujemy:

1 pierś kurczaka
1/2 opakowania przyprawy kebab/gyros/tortilla
(lub 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobina curry, pieprz, sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, ząbek czosnku)
2 łyżki oliwy z oliwek

mieszanka kilku sałat ( sałata rzymska, lodowa, masłowa, roszponka, rukola, kapusta pekińska)
1 pomidor
1/2 ogórka
1 cebula
kilka gałązek kope…

Wigilijny barszcz grzybowy

Proste ale pyszne. Uwielbiam ten smak. Ja wprowadziłam go do wigilijnego menu. W innych domach na wigilijnym stole często gości barszcz czerwony, ale u Nas w domu nie wszyscy za nim przepadają. Danie bardzo proste do wykonania i można powiedzieć, że robi się samo ;)

Przygotowując barszcz grzybowy możemy przy okazji ugotować grzybki do kapusty z grzybami ( przepis już jutro ;) )


Potrzebujemy:

2 garści suszonych grzybów (kapeluszy, ogonków)
4 ziarna jałowca
8-10 ziaren pieprzu kolorowego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 l wody
1 kostka rosołowa, lub grzybowa
2 liście laurowe
sól
pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wodę wylewamy i grzybki zalewamy świeżą zimną wodą (2 l). Grzybki zagotowujemy i zostawiamy na minimalnej mocy palnika, czyli tak żeby tylko "mrugały". Do gotujących się grzybków wrzucamy liście laurowe, pieprz, jałowiec i rozmaryn. Następnie rozcieramy kostkę grzybową (lub rosołową) i dodajemy …

Dorsz pieczony w cebuli

Dorsza najbardziej lubię smażonego w panierce, ale pieczony również jest pyszny. Dzisiejsza wariacja czosnkowo-cebulowa, zapiekana z białym winem i rozmarynem.

Potrzebujemy:

1 dorsz w całości, wypatroszony ( ok. 1 kg )
5-6 ząbków czosnku
3-4 duże cebule
100 ml białego wina
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
100 g masła prawdziwego
2 gałązki rozmarynu


Wykonanie:

Dorsza oczyszczamy (możemy odciąć głowę) i suszymy papierowymi ręcznikami. Skórę na zewnątrz nacinamy w paski. Nacieramy rybę z zewnątrz oraz wewnątrz solą, posypujemy pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, obkładamy ząbkami czosnku oraz pokrojoną w grubsze piórka cebulą. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu. Masło wkładamy do zamrażalnika, gdy mocno się schłodzi skrobiemy cienkie wiórki i układamy je na rybie.

Tak przygotowanego dorsza wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni ( 1 ruszt niżej niż środek).

Po tym czasie dolewamy wino i zapiekamy razem z winem kolejne 10-15 mi…