Polub Kuchenne Wymysły na Facebooku. Dowiedz się pierwszy o nowym przepisie!

sobota, 30 marca 2013

Mazurek kajmakowy z figami i skórką pomarańczową



Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim czytającym Kuchenne Wymysły Wesołych Świąt spędzonych z najbliższymi osobami przy pięknym stole uginającym się od pyszności :) Mam nadzieję że zagoszczą u Was Wielkanocne baby, mazurki, jajka faszerowane na miliony sposobów, żurek z polskim, ostrym chrzanem, pieczone szynki, domowe kiełbasy i co tylko jeszcze stworzycie!
A także mokrego, nie lodowatego dyngusa ;)

Dziś zapraszam na szybki Mazurek Kajmakowy z dowolnymi bakaliami, choć ja uwielbiam pomarańcze i figi, więc z nimi polecam ;)


Potrzebujemy:

2 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

gotowa masa kajmakowa w puszce
kandyzowana skórka pomarańczowa
suszone figi


Wykonanie:

Mąki przesiewamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i śmietanę oraz pokrojone masło. Całość szybko zagniatamy, formujemy w spłaszczoną kulę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny.

Schłodzone ciasto cienko wałkujemy i przekładamy do brytfanki. Pieczemy przez około 15 minut w 170-180 stopniach, tak aby się tylko lekko zarumieniło.

Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy. Na ostudzone cienko smarujemy masę kajmakową. Kandyzowaną skórkę pomarańczową kroimy w kosteczkę, figi w cienkie plasterki.
Masę kajmakową posypujemy skórką pomarańczową i równo układamy figi.




Wpis bierze udział w akcji: 

1 komentarz:

  1. Mazurek wygląda bardzo pysznie! :) Dzięki za świetny wpis do mojej akcji na durszlaku serdecznie pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń