Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z pesto grzybowym



Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :)
Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne.

Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :)
Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem.


Potrzebujemy:

300 g makaronu spaghetti
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki wody z gotowania makaronu
1 opakowanie gotowego pesto grzybowego
świeżo mielony pieprz

(lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu)


Wykonanie:

Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Jeśli sami przygotowujemy sos, to zaczynamy od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie.
Gdy makaron będzie al dente, odcedzamy go zostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania.

Na rozgrzaną patelnię dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek. Przesmażamy na niej wcześniej obgotowane i pokrojone w kosteczkę grzyby razem z cebulką. W moździerzu ucieramy czosnek z bazylią i orzeszkami pini (możemy użyć innych orzechów, np. laskowych), ziarnami jałowca oraz ze szczyptą soli.

Do przesmażonych grzybów dodajemy zawartość moździerza, posypujemy całość pieprzem cayenne, rozmarynem oraz solą i całość przesmażamy.

Wodę z gotowania makaronu łączymy z resztą oliwy z oliwek i dodajemy na patelnię. Całość gotujemy przez chwilę aż sos się odrobinę zredukuje.

W tym momencie dodajemy do sosu ugotowany makaron i całość podgrzewamy.

Podajemy na wygrzanych talerzach posypane świeżo mielonym pieprzem.

Można również podać z papryczkami chilli :)



Komentarze

  1. Lubię takie szybkie obiady :) Czasem i gotowce są potrzebne w kuchni, szczególnie jeśli ktoś cierpi na chroniczny brak czasu jak Ja :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj