... czyli kolejne ciasto na szybko ;)
Ojjj coś ostatnio chce Nam się takich dobrych, szybkich ciast bez pieczenia. Tym razem użyłam herbatników, czyli wykonanie całego ciasta to.... 15 minut! :)
Potrzebujemy:
1-2 paczki herbatników
2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy)
1/2 l mleka
cukier puder (wedle gustu)
100 g miękkiego masłą
50 ml ajerkoniaku
Wykonanie:
Przygotowaną blachę wykładamy herbatnikami.
Z mleka odlewamy 1 szklankę, resztę zagotowujemy. W szklance mleka rozrabiamy 2 opakowania budyniu oraz dosładzamy cukrem pudrem wedle uznania. Do gotującego się mleka cienkim strumyczkiem wlewamy rozrobione budynie i bardzo dokładnie mieszamy aż do zgęstnienia.
Tak przygotowany budyń odkładamy na kilka minut do przestygnięcia.
Lekko przestygnięty budyń zaczynamy miksować aż do uzyskania "bezgrudkowej" masy.
Do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy masło i ajerkoniak i miksujemy na jednolity, gładki krem.
Przygotowany krem wykładamy na herbatniki a następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
mniam ;d
OdpowiedzUsuń