Przejdź do głównej zawartości

Tortilla z kurczakiem



Za oknem ziiiiima! A już było tak pięknie.....

Dlatego na talerzach musi być inaczej!

Duuuuużo kolorów, duuużo smaków, duuuużo aromatów - czyli Tortilla z kurczakiem z sosem czosnkowym/musztardowym i warzywami.

Tym razem posłużyłam się gotowymi tortillami, kupionymi w sklepie, ale kolejnym razem sama zrobię placki i powiem, czy to takie trudne  ;)

Dzisiejsza tortilla jest typowo wiosenna - są sałaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka, koperek.... a Wy możecie dodać co tylko jeszcze zapragniecie :) Musi to być bomba witaminowa!

Do wyboru dwa pyszne sosy: czosnkowy oraz musztardowy.


Potrzebujemy:

1 pierś kurczaka
1/2 opakowania przyprawy kebab/gyros/tortilla
(lub 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobina curry, pieprz, sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, ząbek czosnku)
2 łyżki oliwy z oliwek

mieszanka kilku sałat ( sałata rzymska, lodowa, masłowa, roszponka, rukola, kapusta pekińska)
1 pomidor
1/2 ogórka
1 cebula
kilka gałązek koperku
kilka gałązek szczypiorku
2 rzodkiewki
1 łyżka oliwy z oliwek

3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
szczypta pieprzu

1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
odrobina cukru
sól

placki tortilla


Wykonanie:

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. W miseczce mieszamy przyprawę razem z kurczakiem i odstawiamy na kilka minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso z kurczaka i przesmażamy na sporym ogniu ze wszystkich stron aż kurczak stanie się rumiany.

Sałaty kroimy, lub rwiemy na kawałki. Pomidora, rzodkiewkę, ogórka oraz cebulę kroimy w półplasterki, szczypiorek i koperek siekamy. Wszystkie warzywa łączymy i mieszamy, kropimy oliwą.

Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość solimy do smaku.


Musztardy oraz majonez łączymy ze sobą, dodajemy cukier i solimy do smaku.


Suchą patelnię rozgrzewamy i podgrzewamy na niej placki tortilli aby zmiękły.

Na talerzu układamy ciepły placek tortilli, następnie rozkładamy kilka łyżek sałatki, układamy kilka kawałków kurczaka, polewamy sosami a następnie zawijamy (najpierw odrobinę od dołu a następnie boki do siebie).

Nasza tortilla jest już gotowa, ale jeśli chcemy możemy ją zapiec na grillu po kilka minut z każdej strony, lub na suchej patelni po 1 minucie na każdej stronie.




Komentarze

  1. Błyskawiczny, pyszny obiad :) A i nawet zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś robiłem to na obiad - dzieci zachwycone, żona także więc co tu więcej mówić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, a fotki takie, że monitor by się ośliniło :D (żeby nie było, że tylko krytykuję bo majonez mi się wizualnie nie spodobał ;)
    Pozdrawiam
    Bubu

    OdpowiedzUsuń
  4. Co tu dużo mówić,wyszło pysznie;)ja jeszcze dodałam awokado.polecam takie jedzonko
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  5. Na ile osób wystarczy taka porcja ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Średnio 1 pierś na 3-4 osoby, zależy od wielkości piersi a także apetytu :) Równie dobrze można dać wiecej mięsa do tortilli lub wiecej warzyw i sosu. Co kto lubi ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj