Polub Kuchenne Wymysły na Facebooku. Dowiedz się pierwszy o nowym przepisie!

sobota, 9 marca 2013

Tortilla z kurczakiem



Za oknem ziiiiima! A już było tak pięknie.....

Dlatego na talerzach musi być inaczej!

Duuuuużo kolorów, duuużo smaków, duuuużo aromatów - czyli Tortilla z kurczakiem z sosem czosnkowym/musztardowym i warzywami.

Tym razem posłużyłam się gotowymi tortillami, kupionymi w sklepie, ale kolejnym razem sama zrobię placki i powiem, czy to takie trudne  ;)

Dzisiejsza tortilla jest typowo wiosenna - są sałaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka, koperek.... a Wy możecie dodać co tylko jeszcze zapragniecie :) Musi to być bomba witaminowa!

Do wyboru dwa pyszne sosy: czosnkowy oraz musztardowy.


Potrzebujemy:

1 pierś kurczaka
1/2 opakowania przyprawy kebab/gyros/tortilla
(lub 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobina curry, pieprz, sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, ząbek czosnku)
2 łyżki oliwy z oliwek

mieszanka kilku sałat ( sałata rzymska, lodowa, masłowa, roszponka, rukola, kapusta pekińska)
1 pomidor
1/2 ogórka
1 cebula
kilka gałązek koperku
kilka gałązek szczypiorku
2 rzodkiewki
1 łyżka oliwy z oliwek

3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
szczypta pieprzu

1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
odrobina cukru
sól

placki tortilla


Wykonanie:

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. W miseczce mieszamy przyprawę razem z kurczakiem i odstawiamy na kilka minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso z kurczaka i przesmażamy na sporym ogniu ze wszystkich stron aż kurczak stanie się rumiany.

Sałaty kroimy, lub rwiemy na kawałki. Pomidora, rzodkiewkę, ogórka oraz cebulę kroimy w półplasterki, szczypiorek i koperek siekamy. Wszystkie warzywa łączymy i mieszamy, kropimy oliwą.

Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość solimy do smaku.


Musztardy oraz majonez łączymy ze sobą, dodajemy cukier i solimy do smaku.


Suchą patelnię rozgrzewamy i podgrzewamy na niej placki tortilli aby zmiękły.

Na talerzu układamy ciepły placek tortilli, następnie rozkładamy kilka łyżek sałatki, układamy kilka kawałków kurczaka, polewamy sosami a następnie zawijamy (najpierw odrobinę od dołu a następnie boki do siebie).

Nasza tortilla jest już gotowa, ale jeśli chcemy możemy ją zapiec na grillu po kilka minut z każdej strony, lub na suchej patelni po 1 minucie na każdej stronie.




5 komentarzy:

  1. Błyskawiczny, pyszny obiad :) A i nawet zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś robiłem to na obiad - dzieci zachwycone, żona także więc co tu więcej mówić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, a fotki takie, że monitor by się ośliniło :D (żeby nie było, że tylko krytykuję bo majonez mi się wizualnie nie spodobał ;)
    Pozdrawiam
    Bubu

    OdpowiedzUsuń
  4. Co tu dużo mówić,wyszło pysznie;)ja jeszcze dodałam awokado.polecam takie jedzonko
    Karolina

    OdpowiedzUsuń