Przejdź do głównej zawartości

Mleczna kanapka



... czyli kolejne modne ciasto. Przepis modyfikowany, sprawdzany, testowany kilkukrotnie aż do uzyskania najlepszego smaku ;)

Ciasto dla zwolenników mleka w proszku wyjadanego wprost z torebki :p

Mleczna kanapka kupowana w sklepie jest pyszna, lecz niestety naszpikowana chemicznymi spulchniaczami i dodatkami. Domowa jest równie pyszna, ale wiemy co jemy.


Potrzebujemy:

5 dużych jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
3-4 łyżki kakao

2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka
300 g masła (roślinnego, lub innego miękkiego)
2-3 łyżki cukru waniliowego domowego

100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek.
W misie miksera białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Dodajemy po jednym żółtku dokładnie całość ubijając. Do osobnej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy przesiane mąki i całość delikatnie mieszamy 'w ósemkę' drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut w 170 stopniach bez termoobiegu.

Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy. Ostudzone odwracamy i kroimy wzdłuż na pół.

Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier waniliowy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Studzimy.

W misie miksera ucieramy masło na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko. Wsypujemy powoli całe mleko w proszku aż do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.

Przekrojone ciasto układamy na paterze, smarujemy kremem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Dociskamy do wyrównania.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietaną. Lekko przestudzamy, następnie rozsmarowujemy na cieście. Całość schładzamy przynajmniej 2 godziny.

Przed podaniem wyjmujemy ciasto na co najmniej pół godziny, aby krem nie był zbyt twardy.


Komentarze

  1. taka mleczka kanapka w swoim wyglądzie przypomina mi nic innego jak ciasto WZ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mleczna kanapka ... to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mleczna kanapka! Mój ulubiony sklepowy zapychacz^^
    Zrobię, kiedy tylko zdobędę mleko w proszku ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj