Przejdź do głównej zawartości

Drożdżowy wieniec serowo-jagodowy




Czyli pyszne, drożdżowe, wilgotne i słodkie ciasto z serem i pysznymi, leśnymi jagodami.
Jeśli już pieczemy drożdżówki z poprzedniego przepisu, to warto też zrobić drugą porcję ciasta na ten wieniec.

Wykonanie jest bardzo proste, choć potrzeba odrobiny wprawy przy formowaniu naszego wieńca.


Potrzebujemy:

1 1/2 szklanki ciepłego mleka
20 g drożdży świeżych (lub 10 g suszonych)
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju

Farsz:

150 g jagód leśnych
300 g sera białego półtłustego
2 żółtka
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 łyżek cukru


Wykonanie:


Z 2 łyżek mleka, łyżki cukru, drożdży i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn mieszając wszystko dokładnie tak, aby nie było grudek. Odstawiamy na 10-15 minut.
Obie mąki przesiewamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołeczek. Mleko mieszamy z cukrem, solą, jajkami oraz masłem i wlewamy do dołeczka w mące. Dodajemy również nasz rozczyn.
Całość delikatnie wyrabiamy łyżką gdyż ciasto będzie raczej klejące i odstawiamy na pierwsze wyrastanie na około 1 godzinę.

Po tym czasie podsypujemy odrobinę mąki i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Następnie polewamy odrobiną oleju a następnie wałkujemy w długi, wąski pasek, na grubość około 2 cm. Warto od razu ciasto wałkować na brązowym papierze do pieczenia (wzdłuż akurat nam się zmieści) bo będzie nam łatwiej uformowany wieniec przenieść na blachę.Zostawiamy na chwilę ciasto i w tym czasie mieszamy farsz.

Ser rozgniatamy widelcem z żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i mieszamy na jednolitą masę. 
Tą masą smarujemy nasz placek  ale tylko na środku, zostawiając krawędzie wolne. Posypujemy obficie jagodami. Teraz należy nieposmarowane boki unieść i złączyć ze sobą tworząc jeden, długi walec.

Teraz zabieramy się za zawijanie i przenoszenie naszego wieńca na blachę do pieczenia. Powoli formujemy dużego ślimaka z ciasta. Nie przejmujmy się jeśli gdzieś nam farsz wypłynie, wystarczy tylko nadmiar zetrzeć z wierzchu ciasta, aby się nie przypalało.

Zawinięte ciasto razem z papierem do pieczenia przekładamy na blachę do pieczenia i odstawiamy na pół godzinki lub godzinę aby jeszcze ostatni raz wyrosło.

Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Możemy udekorować lukrem, lub posypać cukrem pudrem.




Komentarze

  1. Uwielbiam takie wilgotne ciacha :>

    OdpowiedzUsuń
  2. o, o, o! ale Ty mnie kusisz. i szklanka zimnego mleka do tego! koniecznie :]

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobry :)
    Dziękuję za Twój udział w jagodowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj