Przejdź do głównej zawartości

Krem z dyni



Prosty i smaczny, sycący, lekko pikantny krem z dyni.

Zrobiłam go już jakiś czas temu, ale nie miałam jakoś wcześniej weny, żeby go zamieścić ;)

Taką zupę możemy zrobić z dyni świeżej, ale również z mrożonej w kostkach.
Idealna na chłodne dni, przyjemnie rozgrzewa i syci.



Potrzebujemy:

1 kg dyni
1 marchew
2 ziemniaki
1 mała cebulka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 l mocnego bulionu warzywnego (lub z kostki)
100 ml białego, wytrawnego wina

gęsta kwaśna śmietana

3 grube kromki pełnoziarnistego pieczywa
2 łyżki masłą
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól


Wykonanie:

Dynię obieramy i wydrążamy. Oczyszczoną kroimy w kostkę 1x1cm i wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, cebulkę ścieramy na drobnej tarce. Dorzucamy cebulkę, marchewkę i ziemniaki do dyni i całość zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 20 minut).
Gdy wszystkie składniki będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy całość na jednolity krem.
Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową, dolewamy białego wina i jeszcze raz zagotowujemy mieszając, aby nam się nie przypaliło.
Gdy krem będzie gotowy, zabieramy się za grzanki.

Chleb kroimy w kostkę ok 1x1 cm.
Na patelni grillowej rozgrzewamy masło aż do dokładnego rozpuszczenia. Wsypujemy szczyptę soli oraz czosnek i tymianek i od razu wrzucamy pokrojony w kostkę chleb i mieszamy aby dokładnie rozprowadzić masło na grzankach. Cały czas mieszając opiekamy na patelni do lekkiego zbrązowienia.

Krem podajemy z dużym kleksem gęstej, kwaśnej śmietany posypany grzankami ziołowo-czosnkowymi.



Komentarze

  1. Dzień dobry,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie
    ,Magdalena

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj