Przejdź do głównej zawartości

Mini choineczki bounty



Śliczne, idealne na jeden kęs.

Można nimi ozdobić świąteczny stół :)

Maleńkie słodkie cudeńka, ze śmietanki i kokosa, oblane trzeba rodzajami czekolady, lub lukrem.
Ozdoby zależą od inwencji twórczej i dostępnych materiałów :)

Wykonanie ich jest bardzo proste.

Gdy pieczemy nasze pierniczki, możemy wykroić kilkanaście kółeczek o wielkości np. kieliszka.

Upieczone ciastka posłużą nam za spody naszych choineczek.

Możemy wykorzystać również kupne, gotowe małe, okrągłe pierniczki.


Potrzebujemy:

200 g wiórków kokosowych
100 g masła
200 g śmietanki kremówki
50 g cukru pudru
20 małych okrągłych ciasteczek, pierniczków
po kilka kostek czekolady:

  • deserowej gorzkiej
  • mlecznej
  • białej

3 woreczki foliowe spożywcze


Wykonanie:

W garnuszku rozpuszczamy masło ze śmietanką kremówką oraz cukrem pudrem, a następnie miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i szybko miksujemy do połączenia składników. Masa będzie bardzo gęsta. możemy ją dowolnie formować rękami.
Na każde ciasteczko nakładamy około 1 łyżeczki masy kokosowej i formujemy stożek z czubeczkiem. W ten sposób otrzymujemy mini choineczki. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
Po tym czasie układamy choineczki na talerzu i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Do jednego woreczka wkładamy połamaną na tafelki gorzką czekoladę, a następnie zawiązujemy go na supełek. Taki woreczek wkładamy do kuchenki mikrofalowej i sprawdzając co chwilę rozpuszczamy na najwyższej mocy ( około 1 minuty). Wyjmujemy woreczek i palcami rozgniatamy czekoladę w woreczku aby była całkowicie rozpuszczona i nie miała grudek.
Nożyczkami ucinamy rożek woreczka ( bardzo mały! ewentualnie możemy go potem powiększyć) i w ten sposób otrzymujemy wygodną tutkę do dekoracji.

Każdą choineczkę dekorujemy szybkimi ruchami naokoło.

Postępujemy tak samo z czekoladą mleczną, oraz białą ( ja akurat zamiast białej czekolady, użyłam lukru :) )

Po udekorowaniu wszystkimi rodzajami czekolady talerz z choineczkami umieszczamy na jeszcze jedną godzinkę do lodówki aby zastygły.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj