Przejdź do głównej zawartości

Piernikowe kostki delikatesowe



Pyszne, mięciutkie i wilgotne pierniczki delikatesowe, przekładane konfiturą mirabelkową i leżakowane tylko jeden dzień.

Idealne dla łakomczuchów którym nie chce się czekać aż tradycyjne pierniczki zmiękną :)

Jedna porcja wystarcza na.... bardzo krótko ;) więc jeśli chcemy przygotować ilość wystarczającą do poczęstowania gości, to warto zrobić co najmniej podwójną porcję :)

Ciasto jest bardzo słodkie, dlatego redukujemy tą słodycz kwaśnawą konfiturą mirabelkową.


Potrzebujemy:

3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki octu winnego
2 szklanki mąki
4 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika lub domowej mieszanki
100 g masła
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 słoik gęstej konfitury mirabelkowej


Wykonanie:


W misie miksera umieszczamy jajka z cukrem i ucieramy do białości. Do utartych jaj wlewamy 2 łyżki octu winnego i odkładamy. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika.
Roztapiamy w rondelku masło z miodem i utrzymujemy gorące.
Do jajek wsypujemy wymieszane suche składniki i miksujemy dolewając jednocześnie cienkim strumieniem gorące masło z miodem.
Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia.
Do formy wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 30-40 minut do tzw suchego patyczka.

Gdy ciasto się upiecze to wyjmujemy je z piekarnika oraz z formy, pozostawiając go na papierze.
Gdy wystygnie kroimy je na pół w poprzek.
Jeśli pieczemy ciasto w mniejszej formie to możemy je przeciąć wzdłuż, gdyż będzie wyższe.

Po przekrojeniu na pół otrzymujemy 2 blaty ciasta. Jeden blat smarujemy gęstą konfiturą mirabelkową a następnie przykrywamy drugim blatem.



Tak przygotowane ciasto zawijamy szczelnie folią spożywczą ( kilka razy) a następnie odkładamy w chłodne miejsce, obciążamy na całej powierzchni i pozostawiamy na dobę aby się "przegryzło".

Kolejnego dnia ciasto odwijamy, kroimy na kostki, kwadraty a następnie dekorujemy wedle własnego pomysłu - możemy je oblać całkowicie czekoladą mleczną, gorzką, lukrem i obsypać dowolnymi dekoracjami.
Można je również pozostawić bez polewy ale wtedy szybko tracą swoją wilgoć.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj