Przejdź do głównej zawartości

Świąteczne pierniczki



Jak co roku przed Świętami Bożego Narodzenia nadchodzi czas na pieczenie słodkości :)

W tym roku wyjątkowo mało czasu mam na wrzucanie przepisów i zdjęć na bloga, mimo że stworzonych potraw mam  już duuuużo :)

Ale mam nadzieje, że teraz przynajmniej kilka ciekawych przepisów opublikuję.

Dziś przedstawiam standardowe pierniczki świąteczne, idealne do ozdabiania, lukrowania.
Być może ilość składników wydaje się być przesadzona, ale każdy składnik dodaje swoje "5 groszy" do idealnego wyniku końcowego ;)

Soda - powoduje że ciasteczka rosną i są kruche a zarazem miękkie
Śmietana  - sprawia, że nie będą twarde po upieczeniu
Miód - leżakowane dostają coraz więcej smaku ;)

Dobre do pieczenia zarówno tydzień przed, jak i 1-2 dni przed świętami.

Wszystkie pierniczki wykonane są przez nasz kobiecy, rodzinny krąg :) We trzy, z mamą i siostrą czarowałyśmy te piękne i kolorowe pierniczki, hołdując tradycji wspólnego gotowania i spędzania świątecznego czasu. Mamy nadzieje, że w każdym kolejnym roku, będziemy coraz więcej potraw przygotowywać razem i tym samym tworzyć nową, wieloletnią tradycję :)

Uwierzcie, że nie ma nić przyjemniejszego, niż wspólnie, z całą rodziną, przy kolędach, przy unoszącym się zapachu pieczonych ciastek, zasiąść za stołem i wspólnie dekorować wszelkimi siłami własnoręcznie stworzone pierniczki :)


Potrzebujemy:

1/2 kg mąki tortowej
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
250 g margaryny z olejem palmowym
3 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany


Wykonanie:

Wszystkie składniki szybko zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta a następnie zawijamy w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto wkładamy na całą noc do lodówki. ( możemy przechowywać nawet tydzień). Następnego dnia ciasto lekko zagniatamy podsypując obficie mąką a następnie wałkujemy i wykrajamy świąteczne ciastka.

Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciastka nadają się do spożycia od razu po upieczeniu. Warto je przedtem udekorować :)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj