Jak co roku przed Świętami Bożego Narodzenia nadchodzi czas na pieczenie słodkości :)
W tym roku wyjątkowo mało czasu mam na wrzucanie przepisów i zdjęć na bloga, mimo że stworzonych potraw mam już duuuużo :)
Ale mam nadzieje, że teraz przynajmniej kilka ciekawych przepisów opublikuję.
Dziś przedstawiam standardowe pierniczki świąteczne, idealne do ozdabiania, lukrowania.
Być może ilość składników wydaje się być przesadzona, ale każdy składnik dodaje swoje "5 groszy" do idealnego wyniku końcowego ;)
Soda - powoduje że ciasteczka rosną i są kruche a zarazem miękkie
Śmietana - sprawia, że nie będą twarde po upieczeniu
Miód - leżakowane dostają coraz więcej smaku ;)
Dobre do pieczenia zarówno tydzień przed, jak i 1-2 dni przed świętami.
Wszystkie pierniczki wykonane są przez nasz kobiecy, rodzinny krąg :) We trzy, z mamą i siostrą czarowałyśmy te piękne i kolorowe pierniczki, hołdując tradycji wspólnego gotowania i spędzania świątecznego czasu. Mamy nadzieje, że w każdym kolejnym roku, będziemy coraz więcej potraw przygotowywać razem i tym samym tworzyć nową, wieloletnią tradycję :)
Uwierzcie, że nie ma nić przyjemniejszego, niż wspólnie, z całą rodziną, przy kolędach, przy unoszącym się zapachu pieczonych ciastek, zasiąść za stołem i wspólnie dekorować wszelkimi siłami własnoręcznie stworzone pierniczki :)
Potrzebujemy:
1/2 kg mąki tortowej
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
250 g margaryny z olejem palmowym
3 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta a następnie zawijamy w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto wkładamy na całą noc do lodówki. ( możemy przechowywać nawet tydzień). Następnego dnia ciasto lekko zagniatamy podsypując obficie mąką a następnie wałkujemy i wykrajamy świąteczne ciastka.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ciastka nadają się do spożycia od razu po upieczeniu. Warto je przedtem udekorować :)
Komentarze
Prześlij komentarz