Przejdź do głównej zawartości

Leśny Mech - po mojemu :)

Znalazłam w sieci przepis na to ciasto, odrobinkę zmodyfikowałam i wyprodukowałam fantastyczne ciacho!

Idealne na wiosenny stół ;)

Jest wilgotne, zielone, mięciutkie i po prostu piękne :)

W oryginale ma tylko jedną warstwę kremu, u mnie są dwie, oraz ja dodałam jeszcze jeden, idealnie komponujący się składnik ( i kontrastujący!) - dżem śliwkowy :)

W większości przepisów dekoracją są pestki granatu, ale z uwagi na to, że jest to moja wariacja - to ja ich nie użyłam, ale oczywiście do dekoracji można nimi obsypać gotowe ciasto. Ja na granat jestem uczulona ;)


Potrzebujemy:

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
2,5 łyżeczki sody
odrobina aromatu cytrynowego, lub ekstraktu cytrynowego
450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego

500 ml śmietany kremówki
2 fixy do śmietany
3 łyżeczki cukru z wanilią
3 łyżeczki cukru pudru

5-6 łyżek dżemu śliwkowego


Wykonanie:

Dzień przed upieczeniem ciasta wyjmujemy z zamrażalnika szpinak, wyjmujemy go na sitko i zostawiamy na noc aby rozmarzł oraz całkowicie odsączył się z wody. Musi byś dobrze odsączony.

W misie miksera ucieramy 4 jajka ze szklanką cukru aż do puszystości. Cienkim strumieniem wlewamy olej nadal miksując. Dodajemy sodę, aromat oraz szpinak i miksujemy krótko do połączenia składników.

Do masy dodajemy przesianą mąkę i mieszamy całość dokładnie drewnianą łyżką.

Ciasto wylewamy do dużej tortownicy, lub kwadratowej foremki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. ( do suchego patyczka)

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy ( będzie bardzo miękkie i delikatne!). Odcinamy wierzch i skruszamy do miseczki. Ciasto przekrawamy na dwie części.


W misie miksera ubijamy schłodzoną kremówkę, dodajemy pod koniec ubijania puder, cukier z wanilią i fixy do śmietany. Ubijamy do uzyskania sztywnej konsystencji.

Na przygotowaną tacę układamy pierwszą warstwę ciasta, smarujemy dżemem śliwkowym, wykładamy połowę bitej śmietany i równamy. Układamy drugą warstwę ciasta, pokrywamy bitą śmietaną a następnie obsypujemy równo skruszonym ciastem.
Gotowe ciasto chłodzimy przez minimum 2 godziny.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj