Przejdź do głównej zawartości

Szparagi z sosem holenderskim




Są różne szkoły przygotowywania szparagów: gotowanie, smażenie, pieczenie.

Ja uważam, że pieczenie jest dla nich najlepsze: pozbywają się wody, nabierają smaku i aromatu, miękną jednocześnie przypiekając się :)

Po raz pierwszy przygotowywałam za to sos holenderski wg, Julii Child i.... jestem zachwycona! :) Jest to sos maślany, ubijany na parze z masła zimnego i masła gorącego. Wymaga trochę pracy, ale jest wart każdej pracy :)

Moje wykonanie to szparagi zapiekane z jajkami, w sosie holenderskim podawane z zapiekanym puree ziemniaczanym ;)



Potrzebujemy:

500 g zielonych szparagów
2-3 łyżki masła, lub oliwy z oliwek
5 jajek
sól
pieprz

3 żółtka
sól
biały pieprz
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki zimnego masła
230g roztopionego, gorącego masła


Wykonanie:

Szparagi obieramy cienko obieraczką do warzyw, końcówki odcinamy.
W brytfannie układamy szparagi, masło kroimy w drobniejsze kawałki i rozkładamy na szparagach. Solimy.
Brytfannę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni i pieczemy około 5 minut, następnie wyjmujemy, przewracamy szparagi na drugą stronę, wbijamy 5 jajek, solimy, pieprzymy i dopiekamy jeszcze 7 minut aż białka się zetną a żółtka pozostaną delikatnie płynne.

Teraz przygotujemy sos holenderski. Przygotowujemy garnek z wodą i umieszczamy nad nim miskę do ubijania w kąpieli wodnej. Gdy woda w garnku nam się zacznie gotować, do miski nad nią zawieszonej wbijamy 3 żółtka i ubijamy trzepaczką aż trochę zgęstnieją. Żółtka powinny mieć "cytrynowy" kolor. Dodajemy szczyptę soli, białego pieprzu, łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę zimnego masła. Roztrzepujemy.
Gdy sos zacznie gęstnieć i zostawać na trzepaczce, gdy będzie widać podczas ubijania dno, dodajemy 1 łyżkę zimnego masła i zdejmujemy miskę z garnka. Powoli dolewamy gorące masło ciągle mieszając, uzyskując ok. 1/2 szklanki sosu. Gdy masa będzie nabierała gęstości kremu, to dolewamy szybciej masło i całość dobrze mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i białym pieprzem.

Upieczone szparagi razem z jajkami wyjmujemy z brytfanny i układamy na ogrzanym półmisku. W miseczkach umieszczamy sos holenderski i podajemy wszystko gorące. Do tego podajemy zapiekane w kokilkach puree ziemniaczane.



Szparagi

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj