Przejdź do głównej zawartości

Krem ze świeżego ogórka



Sezon ogórkowy trwa pełną parą, więc jak można z niego nie korzystać!
Dziś moje odkrycie - czyli zupa-krem ze świeżego ogórka. Nie wpadłam sama na pomysł, aby ugotować taką zupkę. Zawsze robiłam z kwaszonego ogórka, ale ta wersja jest naprawdę godna uwagi!

Dodatek czosnku i koperku dodaje niesamowitego aromatu a serek topiony nadaje kremowej konsystencji.
Podałam ją z groszkiem ptysiowym i łyżką jogurtu naturalnego. To połączenie baaaardzo nam smakowało ;)


Potrzebujemy

1 l bulionu warzywnego, rosołu lub woda + kostki rosołowe, warzywne
1 1/2 dużego ogórka szklarniowego  lub 5-6 ogórków polnych
2-3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego siekanego koperku
2 trójkąciki serka topionego
2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

garść groszku ptysiowego
2 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego


Wykonanie:

Zagotowujemy litr bulionu, rosołu lub wywaru z kostką rosołową. Ogórka obieramy, przekrajamy na pół i wydrążamy nasionka. Łódeczki z ogórka kroimy na paseczki i później w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórka i ziemniaki wrzucamy na wrzący wywar. Gotujemy do miękkości około 15 minut. Koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy wszystko do zupy. Na koniec dodajemy 2 trójkąciki serka topionego i gotujemy na małym ogniu 3-4 minuty aż się rozpuści.
Gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie a serek się roztopi, to całą zupę blendujemy na jednolitą kremową masę. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy.
Do smaku doprawiamy solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Zupkę podajemy z dużą łyżką gęstego jogurtu naturalnego posypaną groszkiem ptysiowym :)


Popularne posty z tego bloga

Tortilla z kurczakiem

Za oknem ziiiiima! A już było tak pięknie.....

Dlatego na talerzach musi być inaczej!

Duuuuużo kolorów, duuużo smaków, duuuużo aromatów - czyli Tortilla z kurczakiem z sosem czosnkowym/musztardowym i warzywami.

Tym razem posłużyłam się gotowymi tortillami, kupionymi w sklepie, ale kolejnym razem sama zrobię placki i powiem, czy to takie trudne  ;)

Dzisiejsza tortilla jest typowo wiosenna - są sałaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka, koperek.... a Wy możecie dodać co tylko jeszcze zapragniecie :) Musi to być bomba witaminowa!

Do wyboru dwa pyszne sosy: czosnkowy oraz musztardowy.


Potrzebujemy:

1 pierś kurczaka
1/2 opakowania przyprawy kebab/gyros/tortilla
(lub 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobina curry, pieprz, sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, ząbek czosnku)
2 łyżki oliwy z oliwek

mieszanka kilku sałat ( sałata rzymska, lodowa, masłowa, roszponka, rukola, kapusta pekińska)
1 pomidor
1/2 ogórka
1 cebula
kilka gałązek kope…

Dorsz pieczony w cebuli

Dorsza najbardziej lubię smażonego w panierce, ale pieczony również jest pyszny. Dzisiejsza wariacja czosnkowo-cebulowa, zapiekana z białym winem i rozmarynem.

Potrzebujemy:

1 dorsz w całości, wypatroszony ( ok. 1 kg )
5-6 ząbków czosnku
3-4 duże cebule
100 ml białego wina
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
100 g masła prawdziwego
2 gałązki rozmarynu


Wykonanie:

Dorsza oczyszczamy (możemy odciąć głowę) i suszymy papierowymi ręcznikami. Skórę na zewnątrz nacinamy w paski. Nacieramy rybę z zewnątrz oraz wewnątrz solą, posypujemy pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, obkładamy ząbkami czosnku oraz pokrojoną w grubsze piórka cebulą. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu. Masło wkładamy do zamrażalnika, gdy mocno się schłodzi skrobiemy cienkie wiórki i układamy je na rybie.

Tak przygotowanego dorsza wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni ( 1 ruszt niżej niż środek).

Po tym czasie dolewamy wino i zapiekamy razem z winem kolejne 10-15 mi…

Wigilijny barszcz grzybowy

Proste ale pyszne. Uwielbiam ten smak. Ja wprowadziłam go do wigilijnego menu. W innych domach na wigilijnym stole często gości barszcz czerwony, ale u Nas w domu nie wszyscy za nim przepadają. Danie bardzo proste do wykonania i można powiedzieć, że robi się samo ;)

Przygotowując barszcz grzybowy możemy przy okazji ugotować grzybki do kapusty z grzybami ( przepis już jutro ;) )


Potrzebujemy:

2 garści suszonych grzybów (kapeluszy, ogonków)
4 ziarna jałowca
8-10 ziaren pieprzu kolorowego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 l wody
1 kostka rosołowa, lub grzybowa
2 liście laurowe
sól
pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wodę wylewamy i grzybki zalewamy świeżą zimną wodą (2 l). Grzybki zagotowujemy i zostawiamy na minimalnej mocy palnika, czyli tak żeby tylko "mrugały". Do gotujących się grzybków wrzucamy liście laurowe, pieprz, jałowiec i rozmaryn. Następnie rozcieramy kostkę grzybową (lub rosołową) i dodajemy …