Przejdź do głównej zawartości

Krem ze świeżego ogórka



Sezon ogórkowy trwa pełną parą, więc jak można z niego nie korzystać!
Dziś moje odkrycie - czyli zupa-krem ze świeżego ogórka. Nie wpadłam sama na pomysł, aby ugotować taką zupkę. Zawsze robiłam z kwaszonego ogórka, ale ta wersja jest naprawdę godna uwagi!

Dodatek czosnku i koperku dodaje niesamowitego aromatu a serek topiony nadaje kremowej konsystencji.
Podałam ją z groszkiem ptysiowym i łyżką jogurtu naturalnego. To połączenie baaaardzo nam smakowało ;)


Potrzebujemy

1 l bulionu warzywnego, rosołu lub woda + kostki rosołowe, warzywne
1 1/2 dużego ogórka szklarniowego  lub 5-6 ogórków polnych
2-3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego siekanego koperku
2 trójkąciki serka topionego
2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

garść groszku ptysiowego
2 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego


Wykonanie:

Zagotowujemy litr bulionu, rosołu lub wywaru z kostką rosołową. Ogórka obieramy, przekrajamy na pół i wydrążamy nasionka. Łódeczki z ogórka kroimy na paseczki i później w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórka i ziemniaki wrzucamy na wrzący wywar. Gotujemy do miękkości około 15 minut. Koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy wszystko do zupy. Na koniec dodajemy 2 trójkąciki serka topionego i gotujemy na małym ogniu 3-4 minuty aż się rozpuści.
Gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie a serek się roztopi, to całą zupę blendujemy na jednolitą kremową masę. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy.
Do smaku doprawiamy solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Zupkę podajemy z dużą łyżką gęstego jogurtu naturalnego posypaną groszkiem ptysiowym :)


Popularne posty z tego bloga

Tortilla z kurczakiem

Za oknem ziiiiima! A już było tak pięknie.....

Dlatego na talerzach musi być inaczej!

Duuuuużo kolorów, duuużo smaków, duuuużo aromatów - czyli Tortilla z kurczakiem z sosem czosnkowym/musztardowym i warzywami.

Tym razem posłużyłam się gotowymi tortillami, kupionymi w sklepie, ale kolejnym razem sama zrobię placki i powiem, czy to takie trudne  ;)

Dzisiejsza tortilla jest typowo wiosenna - są sałaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka, koperek.... a Wy możecie dodać co tylko jeszcze zapragniecie :) Musi to być bomba witaminowa!

Do wyboru dwa pyszne sosy: czosnkowy oraz musztardowy.


Potrzebujemy:

1 pierś kurczaka
1/2 opakowania przyprawy kebab/gyros/tortilla
(lub 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobina curry, pieprz, sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, ząbek czosnku)
2 łyżki oliwy z oliwek

mieszanka kilku sałat ( sałata rzymska, lodowa, masłowa, roszponka, rukola, kapusta pekińska)
1 pomidor
1/2 ogórka
1 cebula
kilka gałązek kope…

Grzybki marynowane

Wrzesień to pora marynowania, wekowania, kiszenia i wielu innych przetworów na zimę.
Ja zawsze bardzo chętnie zamykam smaki kończącego się lata w pięknych, kolorowych słoiczkach.
Tradycją jest u mnie konserwowanie ogórków, zarówno w occie jak i kwaszonych. Wykonuję przeciery i soki pomidorowe, masę dżemów, konfitur, marynowanych papryczek, dyni, gruszek, śliwek i praktycznie wszystkiego co mi wpadnie do koszyka w przydomowym ogródku i sadzie.
Jedak moją pasją i ogromną radością są.... GRZYBY!
Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby - zarówno te tradycyjne borowiki, koźlarze,kurki, podgrzybki, jak i te mniej znane jak opieńki czy nowo poznany w tym roku maślak pstry :)
Ogromną część grzybów suszę na zimę, kolejną część mrożę w gotowych porcjach na sos czy zupę, ale pewną część tych najśliczniejszych, najmniejszych, najbardziej kształtnych zaprawiam w słoiczki z marynatą octową.
Najlepsza marynata to taka która jest intensywna, aromatyczna, zarówno słodka jak i kwaśna.
Najlepsze gr…

Polędwiczki z rozmarynem zawijane w boczku

Polędwiczki wieprzowe - delikatne, kruche, pyszne mięso.
Wcześniej zamarynowane w ziołach i przyprawach zyskują aromat, którym przejdzie całe mięso.



Wersja marynowania w rozmarynie idealnie pasuje do wszelkich grzybów - kurek, podgrzybków czy prawdziwków. Do mojej wersji tego dania użyłam świeżych boczniaków, które bez problemu kupimy w sklepach praktycznie przez cały rok.
Teraz w porze grzybowej zachęcam do przygotowywania sosów z sezonowych grzybów - prawdziwków, podgrzybków, często jeszcze pojawiających się w lasach kurek, czy maślaków.

Do przygotowania polędwiczek potrzebujemy ok. 1 godziny - czyli standardowy czas na przygotowanie obiadu.

Potrzebujemy:

1 polędwiczka- ok. 0,5 kg
3 gałązki świeżego rozmarynu
10 plasterków cienko krojonego boczku wędzonego
sól
świeżo mielony pieprz
nitka bawełniana
masło klarowane i oliwa do przesmażenia

Sos

250 g grzybów - u mnie 250 g boczniaków
200 ml śmietany 30%-42% ( na śmietanie double cream 42% sos jest fantastycznie kremowy!)
masło klarowan…