Przejdź do głównej zawartości

Tort biały z kremem maślano-jajecznym



Tort wykonany był dla mojej Mamy na imieniny w maju.

Snieżno-biały tort biszkoptowy, z ponczem z amaretto i kremem maślano-jajecznym. Do tego jeszcze do kremu dodatek ananasa łamie słodycz kremu.
Wierzch tortu obłożony jest najprostszym kremem maślanym i udekorowany drobnymi wiórkami kokosowymi.


Potrzebujemy:

Biszkopt:
1 1/2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
6 jajek
1 łyżka sody oczyszczonej

Krem maślano-jajeczny
5 jajek
250 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki likieru amaretto

Poncz:
2 kieliszki wódki  - 50ml
1 kieliszek likieru amaretto  - 25 ml
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 szklanka przegotowanej wody

Krem maślany
100 g masła
100 g cukru pudru
1-2 łyżki mleka

plastry ananasa z puszki

Wykonanie:

Jeśli robię tort na więcej niż 4 osoby, to przeważnie piekę biszkopt w prodiżu. Upieczony w ten sposób biszkopt jest elastyczny, lekko wilgotny i pięknie rośnie. W piekarniku nigdy mi jeszcze tak dobry biszkopt nie wyszedł ;)

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło musi być miękkie, jajka muszą mieć temperaturę otoczenia.

Misę prodiża smarujemy dokładnie masłem.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubite białka usztywniamy cukrem, miksując cały czas i dosypując małymi porcjami. Na koniec miksowania dodajemy po jednym żółtku i ciągle ubijamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą, jasnożółtą puszystą masę.
Mąkę przesiewamy dwukrotnie z sodą. Przesianą mąkę dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia.
Ciasto wykładamy do prodiża i lekko wyrównujemy górę.
Pieczemy około 30-40 minut sprawdzając patyczkiem pod koniec pieczenia czy nie jest surowe.

Krem zaczynamy podobnie do przygotowania biszkoptu.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubite białka usztywniamy cukrem, miksując cały czas i dosypując małymi porcjami. Na koniec miksowania dodajemy po jednym żółtku i ciągle ubijamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą, jasnożółtą puszystą masę.

W misie miksera ucieramy na puszysto masło. Powinno lekko zbieleć. Do puszystego masła dodajemy małymi porcjami masę jajeczną i na małych obrotach miksera łączymy. Na koniec dodajemy likier amaretto. Jeśli boimy się, że krem może się zważyć, możemy dodać go dopiero bezpośrednio przed ułożeniem na torcie i mieszamy jedynie łyżką.

Krem maślany będzie nam potrzebny jedynie do cienkiego posmarowania tortu na wierzchu i po bokach.
Aby zrobić krem maślany ucieramy miękkie masło do puszystości i dodajemy stopniowo cukier puder. W kremie musi znaleźć się przynajmniej 1 łyżka mleka, aby był łatwy do smarowania.

Aby uzyskać poncz wszystkie składniki ze sobą dobrze mieszamy.
Plastry ananasa kroimy na mniejsze kawałki.

Biszkopt przecinamy w dwóch miejscach na 3 blaty. Wierzchni blat powinien być dolnym blatem tortu.

Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptowy. Nasączamy 1/2 ponczu. Układamy połowę kawałków ananasa i pokrywamy połową kremu. Wyrównujemy i nakładamy drugi blat ciasta. Również go nasączamy, układamy ananasa i pokrywamy kremem. Na wierzch układamy 3 blat biszkoptowy i nasączamy go.
Tak przygotowany tort powinniśmy schłodzić około 2 godzin, aby się przegryzł z ponczem.
Schłodzony tort pokrywamy kremem maślanym zarówno wierzch jak i boki. Wyrównujemy wszelkie niedoskonałości i nadajemy mu kształt.

Teraz możemy dowolnie dekorować nasz tort. Krem maślany przyjmuje wszystkie dekoracje - masy cukrowe, lukier plastyczny, wiórki kokosowe, czy kawałki czekolady. Można również na taki krem nałożyć gotowy kolorowy opłatek i po minimum 2 godzinach również będzie gotowy do jedzenia.



Popularne posty z tego bloga

Tortilla z kurczakiem

Za oknem ziiiiima! A już było tak pięknie.....

Dlatego na talerzach musi być inaczej!

Duuuuużo kolorów, duuużo smaków, duuuużo aromatów - czyli Tortilla z kurczakiem z sosem czosnkowym/musztardowym i warzywami.

Tym razem posłużyłam się gotowymi tortillami, kupionymi w sklepie, ale kolejnym razem sama zrobię placki i powiem, czy to takie trudne  ;)

Dzisiejsza tortilla jest typowo wiosenna - są sałaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka, koperek.... a Wy możecie dodać co tylko jeszcze zapragniecie :) Musi to być bomba witaminowa!

Do wyboru dwa pyszne sosy: czosnkowy oraz musztardowy.


Potrzebujemy:

1 pierś kurczaka
1/2 opakowania przyprawy kebab/gyros/tortilla
(lub 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobina curry, pieprz, sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, ząbek czosnku)
2 łyżki oliwy z oliwek

mieszanka kilku sałat ( sałata rzymska, lodowa, masłowa, roszponka, rukola, kapusta pekińska)
1 pomidor
1/2 ogórka
1 cebula
kilka gałązek kope…

Grzybki marynowane

Wrzesień to pora marynowania, wekowania, kiszenia i wielu innych przetworów na zimę.
Ja zawsze bardzo chętnie zamykam smaki kończącego się lata w pięknych, kolorowych słoiczkach.
Tradycją jest u mnie konserwowanie ogórków, zarówno w occie jak i kwaszonych. Wykonuję przeciery i soki pomidorowe, masę dżemów, konfitur, marynowanych papryczek, dyni, gruszek, śliwek i praktycznie wszystkiego co mi wpadnie do koszyka w przydomowym ogródku i sadzie.
Jedak moją pasją i ogromną radością są.... GRZYBY!
Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby - zarówno te tradycyjne borowiki, koźlarze,kurki, podgrzybki, jak i te mniej znane jak opieńki czy nowo poznany w tym roku maślak pstry :)
Ogromną część grzybów suszę na zimę, kolejną część mrożę w gotowych porcjach na sos czy zupę, ale pewną część tych najśliczniejszych, najmniejszych, najbardziej kształtnych zaprawiam w słoiczki z marynatą octową.
Najlepsza marynata to taka która jest intensywna, aromatyczna, zarówno słodka jak i kwaśna.
Najlepsze gr…

Polędwiczki z rozmarynem zawijane w boczku

Polędwiczki wieprzowe - delikatne, kruche, pyszne mięso.
Wcześniej zamarynowane w ziołach i przyprawach zyskują aromat, którym przejdzie całe mięso.



Wersja marynowania w rozmarynie idealnie pasuje do wszelkich grzybów - kurek, podgrzybków czy prawdziwków. Do mojej wersji tego dania użyłam świeżych boczniaków, które bez problemu kupimy w sklepach praktycznie przez cały rok.
Teraz w porze grzybowej zachęcam do przygotowywania sosów z sezonowych grzybów - prawdziwków, podgrzybków, często jeszcze pojawiających się w lasach kurek, czy maślaków.

Do przygotowania polędwiczek potrzebujemy ok. 1 godziny - czyli standardowy czas na przygotowanie obiadu.

Potrzebujemy:

1 polędwiczka- ok. 0,5 kg
3 gałązki świeżego rozmarynu
10 plasterków cienko krojonego boczku wędzonego
sól
świeżo mielony pieprz
nitka bawełniana
masło klarowane i oliwa do przesmażenia

Sos

250 g grzybów - u mnie 250 g boczniaków
200 ml śmietany 30%-42% ( na śmietanie double cream 42% sos jest fantastycznie kremowy!)
masło klarowan…