Przejdź do głównej zawartości

Lekki kebab z kurczaka z ryżem curry



Dobre, lekkie, szybkie i łatwe do wykonania danie.
Jego przygotowanie zajmie nam najwyżej 30 - 40 minut.
Dodatkowym atutem tego dania jest to, że nadaje się na wersję pudełkową do pracy i zawsze smakuje równie dobrze ;)


Potrzebujemy:

1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa gyros, kebab (lub własna mieszanka przypraw: słodka mielona papryka, mielona lub młotkowana gorczyca i kolendra, majeranek, jałowiec, pieprz, chilli, ziele angielskie, curry, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, sól;)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki ryżu basmanti
2 łyżki curry
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki kurkumy
mieszanka sałat: lodowa, rzymska, rukola, roszponka, kapusta pekińska
2 pomidory
1/2 ogórka
pęczek koperku
1 jogurt grecki
3 ząbki czosnku
pieprz i sól




Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, wrzucamy do miski. Pokrojonego kurczaka zasypujemy przyprawą i skrapiamy oliwą z oliwek. Marynujemy 10 min.

Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą w ilości 1:1,5, następnie zagotowujemy. Do zagotowanego ryżu wsypujemy 1 łyżkę soli, 2 łyżki curry i 1/2 łyżeczki kurkumy i na wolnym ogniu pod przykryciem gotujemy ok 10-15 min do miękkości.

Sałaty myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy do miski. Umytego pomidora i ogórka kroimy w półplasterki i dodajemy do sałaty.

Pęczek koperku siekamy drobno. 2/3 koperku wrzucamy do sałaty.

1/3 koperku, przeciśnięty czosnek oraz jogurt grecki mieszamy - solimy i pieprzymy do smaku.

W czasie gdy sos jogurtowy nam się "przegryza" a ryż gotuje, mamy czas na przygotowanie kurczaka.

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy zamarynowanego kurczaka.
Smażymy na mocnym ogniu przez 10 minut aż do zezłocenia.

Ugotowany ryż mieszamy i odparowujemy. Kurczaka odsączamy. Sałatę mieszamy.

Na talerz wykładamy ryż, następnie sałatę, na górze układamy kurczaka i polewamy sosem.

Danie można wymieszać i podawać w wersji pudełkowej do pracy :)


Popularne posty z tego bloga

Tortilla z kurczakiem

Za oknem ziiiiima! A już było tak pięknie.....

Dlatego na talerzach musi być inaczej!

Duuuuużo kolorów, duuużo smaków, duuuużo aromatów - czyli Tortilla z kurczakiem z sosem czosnkowym/musztardowym i warzywami.

Tym razem posłużyłam się gotowymi tortillami, kupionymi w sklepie, ale kolejnym razem sama zrobię placki i powiem, czy to takie trudne  ;)

Dzisiejsza tortilla jest typowo wiosenna - są sałaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka, koperek.... a Wy możecie dodać co tylko jeszcze zapragniecie :) Musi to być bomba witaminowa!

Do wyboru dwa pyszne sosy: czosnkowy oraz musztardowy.


Potrzebujemy:

1 pierś kurczaka
1/2 opakowania przyprawy kebab/gyros/tortilla
(lub 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobina curry, pieprz, sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, ząbek czosnku)
2 łyżki oliwy z oliwek

mieszanka kilku sałat ( sałata rzymska, lodowa, masłowa, roszponka, rukola, kapusta pekińska)
1 pomidor
1/2 ogórka
1 cebula
kilka gałązek kope…

Dorsz pieczony w cebuli

Dorsza najbardziej lubię smażonego w panierce, ale pieczony również jest pyszny. Dzisiejsza wariacja czosnkowo-cebulowa, zapiekana z białym winem i rozmarynem.

Potrzebujemy:

1 dorsz w całości, wypatroszony ( ok. 1 kg )
5-6 ząbków czosnku
3-4 duże cebule
100 ml białego wina
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
100 g masła prawdziwego
2 gałązki rozmarynu


Wykonanie:

Dorsza oczyszczamy (możemy odciąć głowę) i suszymy papierowymi ręcznikami. Skórę na zewnątrz nacinamy w paski. Nacieramy rybę z zewnątrz oraz wewnątrz solą, posypujemy pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, obkładamy ząbkami czosnku oraz pokrojoną w grubsze piórka cebulą. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu. Masło wkładamy do zamrażalnika, gdy mocno się schłodzi skrobiemy cienkie wiórki i układamy je na rybie.

Tak przygotowanego dorsza wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni ( 1 ruszt niżej niż środek).

Po tym czasie dolewamy wino i zapiekamy razem z winem kolejne 10-15 mi…

Wigilijny barszcz grzybowy

Proste ale pyszne. Uwielbiam ten smak. Ja wprowadziłam go do wigilijnego menu. W innych domach na wigilijnym stole często gości barszcz czerwony, ale u Nas w domu nie wszyscy za nim przepadają. Danie bardzo proste do wykonania i można powiedzieć, że robi się samo ;)

Przygotowując barszcz grzybowy możemy przy okazji ugotować grzybki do kapusty z grzybami ( przepis już jutro ;) )


Potrzebujemy:

2 garści suszonych grzybów (kapeluszy, ogonków)
4 ziarna jałowca
8-10 ziaren pieprzu kolorowego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 l wody
1 kostka rosołowa, lub grzybowa
2 liście laurowe
sól
pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wodę wylewamy i grzybki zalewamy świeżą zimną wodą (2 l). Grzybki zagotowujemy i zostawiamy na minimalnej mocy palnika, czyli tak żeby tylko "mrugały". Do gotujących się grzybków wrzucamy liście laurowe, pieprz, jałowiec i rozmaryn. Następnie rozcieramy kostkę grzybową (lub rosołową) i dodajemy …