Przejdź do głównej zawartości

Lekki kebab z kurczaka z ryżem curry



Dobre, lekkie, szybkie i łatwe do wykonania danie.
Jego przygotowanie zajmie nam najwyżej 30 - 40 minut.
Dodatkowym atutem tego dania jest to, że nadaje się na wersję pudełkową do pracy i zawsze smakuje równie dobrze ;)


Potrzebujemy:

1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa gyros, kebab (lub własna mieszanka przypraw: słodka mielona papryka, mielona lub młotkowana gorczyca i kolendra, majeranek, jałowiec, pieprz, chilli, ziele angielskie, curry, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, sól;)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szklanki ryżu basmanti
2 łyżki curry
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki kurkumy
mieszanka sałat: lodowa, rzymska, rukola, roszponka, kapusta pekińska
2 pomidory
1/2 ogórka
pęczek koperku
1 jogurt grecki
3 ząbki czosnku
pieprz i sól




Wykonanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, wrzucamy do miski. Pokrojonego kurczaka zasypujemy przyprawą i skrapiamy oliwą z oliwek. Marynujemy 10 min.

Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą w ilości 1:1,5, następnie zagotowujemy. Do zagotowanego ryżu wsypujemy 1 łyżkę soli, 2 łyżki curry i 1/2 łyżeczki kurkumy i na wolnym ogniu pod przykryciem gotujemy ok 10-15 min do miękkości.

Sałaty myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, następnie wrzucamy do miski. Umytego pomidora i ogórka kroimy w półplasterki i dodajemy do sałaty.

Pęczek koperku siekamy drobno. 2/3 koperku wrzucamy do sałaty.

1/3 koperku, przeciśnięty czosnek oraz jogurt grecki mieszamy - solimy i pieprzymy do smaku.

W czasie gdy sos jogurtowy nam się "przegryza" a ryż gotuje, mamy czas na przygotowanie kurczaka.

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy zamarynowanego kurczaka.
Smażymy na mocnym ogniu przez 10 minut aż do zezłocenia.

Ugotowany ryż mieszamy i odparowujemy. Kurczaka odsączamy. Sałatę mieszamy.

Na talerz wykładamy ryż, następnie sałatę, na górze układamy kurczaka i polewamy sosem.

Danie można wymieszać i podawać w wersji pudełkowej do pracy :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj