Kolejna odsłona jesiennej potrawy to panierowane kapelusze grzybów, smażone jak kotleciki.
Idealne na przekąskę, dodatek do obiadu, lub bezpośrednio na pajdę świeżego, chrupiącego chleba.
Najlepsze kapelusze to takie, które są większe - niekorzystnie wyglądające w occie, ale zbyt ładne i jędrne do suszenia.
W ten sposób możemy wykorzystać każdy kapelusz!
Dobre grzyby do kotlecików to każde z jędrnym, nie rozpadającym się miąższem - młode kozaki brązowe i czerwone, borowiki, podgrzybki, ale również jędrne maślaki, zarówno zwyczajne jak i pstre.
Przed smażeniem grzyby należy dokładnie oczyścić, umyć, sparzyć i obgotować w osolonej wodzie 15 minut.
Potrzebujemy:
10-15 kapeluszy
2-3 łyżki mąki
4-5 łyżek bułki tartej
2 jajka
sól, pieprz
smalec do smażenia
Wykonanie:
Obgotowane grzyby odcedzamy na sicie a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami.
Rozkładamy je na talerzu, solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy smalec.
Grzybki obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.
Smażymy z obu stron na złoto.
Najlepiej smakują jeszcze gorące, podane na pajdzie świeżego chleba, posmarowanego masłem.
Idealne na przekąskę, dodatek do obiadu, lub bezpośrednio na pajdę świeżego, chrupiącego chleba.
Najlepsze kapelusze to takie, które są większe - niekorzystnie wyglądające w occie, ale zbyt ładne i jędrne do suszenia.
W ten sposób możemy wykorzystać każdy kapelusz!
Dobre grzyby do kotlecików to każde z jędrnym, nie rozpadającym się miąższem - młode kozaki brązowe i czerwone, borowiki, podgrzybki, ale również jędrne maślaki, zarówno zwyczajne jak i pstre.

Potrzebujemy:
10-15 kapeluszy
2-3 łyżki mąki
4-5 łyżek bułki tartej
2 jajka
sól, pieprz
smalec do smażenia
Wykonanie:
Obgotowane grzyby odcedzamy na sicie a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami.
Rozkładamy je na talerzu, solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy smalec.
Grzybki obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej.
Smażymy z obu stron na złoto.
Najlepiej smakują jeszcze gorące, podane na pajdzie świeżego chleba, posmarowanego masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz