Przejdź do głównej zawartości

Ravioli z grzybami


Kolejna odsłona potrawy z grzybami - tym razem pierożki z farszem z grzybów.
Danie proste, minimalistyczne, wegetariańskie. Jeśli do ciasta nie dodamy jajek, to również wegańskie.

Na ciasto można użyć swojego sprawdzonego przepisu, lub zagnieść według mojego sposobu.

Ravioli z grzybami będzie idealnie pasowało w barszczu, polane sosem śmietanowym, lub masłem szałwiowym lub rozmarynowym.

Ale u mnie zniknęły w dziwnych okolicznościach wyjęte prosto z wody ;)
Dobrze, że zdążyłam chociaż zrobić zdjęcia!

Wykonanie ravioli zajmuje troszkę czasu, jak to zwykle bywa przy lepieniu pierogów.
Warto od razu przygotować większą porcję i część zamrozić.

Farsz możemy zrobić z dowolnych grzybów, zarówno jednego gatunku, jak i mieszanych.

Potrzebujemy:

Farsz:
1 kg świeżych grzybów
1 cebula
3-4 łyżki masła, lub pół na pół z oliwą
2-3 gałązki rozmarynu
6-7 listków szałwi
2 ziarna jałowca
świeżo mielony pieprz
sól
1/2 szklanki bulionu warzywnego

Ciasto:

2 szklanki mąki
2 szczypty soli
200-300 ml gorącej wody
opcjonalnie 2-3 łyżki oliwy

Wykonanie:

Mąkę i sól wsypujemy do większej miski. Wlewamy połowę gorącej wody i mieszamy chwilę łyżką. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dolewamy resztę wody, mieszamy całość dokładnie i zaczynamy wyrabiać. Na początku w misce, potem zagniatamy na blacie. Jeśli ciasto będzie za suche, dodajemy oliwę. Jeśli zbyt klejące, podsypujemy mąką. Na koniec możemy je posmarować oliwą, zagnieść w kulkę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

W tym czasie oczyszczone dokładnie grzyby kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Grzyby wrzucamy ta rozgrzane masło i smażymy. Cebulę siekamy w kostkę. Gdy z grzybów odparuje pierwsza woda wrzucamy cebulę i szklimy z cebulą. Dodajemy listki rozmarynu (bez gałązek), szałwię, zgnieciony w moździeżu jałowiec, solimy, pieprzymy i dusimy jeszcze chwilę. Dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i smażymy aż odparuje cała woda.
Ja pierożki napełniałam takim farszem, bez dalszego rozdrabniania. Można jednak przepuścić go jeszcze przez maszynkę.

Ciasto rozwałkowujemy cienko. Kroimy nożem na pasy o szerokości około 7 cm.
Na paskach w równych odległościach nakładamy po łyżeczce farszu. Ciasto naokoło farszu możemy zwilżyć czystą wodą, lub białkiem jajka. Na wierzch nakładamy drugi pasek ciasta. Przyciskamy warstwy do siebie w miejscach styku - najlepiej, gdyby przy farszu nie pozostało powietrze.

Ostrym nożem oddzielamy od siebie pierożki. Ja ozdobnie kroiłam ravioli radełkiem z falbanką.
Gotowe ravioli posypujemy lekko mąką.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy po kilka sztuk pierożków. Od zagotowania się, gotujemy około 5 minut.
Po tym czasie odsączamy i podajemy.
Można polać je masłem szałwiowym, lub rozmarynowym i posypać świeżym pieprzem.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...

Kaczka z grzybami

Pieczona kaczka faszerowana grzybami z kaszą gryczaną. Czyli niebo w gębie :) Nastał czas grzybobrania. Ostatnimi dniami chodzę na grzyby praktycznie codziennie. Ususzonych grzybów mam już około 2 kilogramów suszu! :) Uwielbiam grzyby w każdej postaci i w każdej ilości, dlatego postanowiłam połączym moje ulubione grzyby z fantastycznym mięsem kaczki. Do tego połączenia idealnie komponuje się kasza gryczana. Potrzebujemy: 1 kaczka ok 2 kg 300-400 g świeżych grzybów 200 g kaszy gryczanej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 cebula Wykonanie: Kaczkę potrzebujemy zamarynować 24 godziny wcześniej niż zamierzamy ją upiec, lub co najmniej całą noc. Kaczkę myjemy i oczyszczamy, wykrajamy tłuszcz. Oczyszczoną i osuszoną kaczkę nacieramy mocno solą, pieprzem, papryką i majerankiem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki. Zamarynowaną kaczkę przekładamy do otwartej brytfanny piers...