Zimno, wietrzne, deszczowo... Tylko zaszyć się w domu z kubkiem gorącej herbaty, pod pluszowym kocem i z dobrą książką...
Lub... ugotować rozgrzewającą, intensywną w smaku Zupę Cebulową!
Na jesienne humorki, na zimne stópki, na wielki i mały głód - idealna :)
Klasyczna zupa cebulowa, na bazie dobrego bulionu, nie zagęszczana. Z miodem, tymiankiem, białym winem i białym pieprzem. Pachnąca, gorąca, pyszna. Może być posypana grzankami ziołowymi, podana z zapiekaną grzanką serową, lub groszkiem ptysiowym.
Potrzebujemy:
1/2 kg cebuli
1 szklanka białego wina, półsłodkiego
1 l intensywnego bulionu
3 gałązki świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu lub jeśli nie mamy to brązowego cukru
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
po 2 łyżki masła i oliwy.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobne piórka. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy cebulę i powoli smażymy aż lekko się zezłoci. Dodajemy czosnek, przesmażamy chwilkę, wrzucamy posiekany tymianek i dodajemy miód. Gdy miód się rozpuści wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu około 5 minut, aby odparował płyn.
Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy sól i biały pieprz i gotujemy całość około pół godziny.
Podajemy gorącą, posypaną odrobiną świeżego tymianku.
Lub... ugotować rozgrzewającą, intensywną w smaku Zupę Cebulową!
Na jesienne humorki, na zimne stópki, na wielki i mały głód - idealna :)
Klasyczna zupa cebulowa, na bazie dobrego bulionu, nie zagęszczana. Z miodem, tymiankiem, białym winem i białym pieprzem. Pachnąca, gorąca, pyszna. Może być posypana grzankami ziołowymi, podana z zapiekaną grzanką serową, lub groszkiem ptysiowym.
Potrzebujemy:
1/2 kg cebuli

1 l intensywnego bulionu
3 gałązki świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
3 łyżki miodu lub jeśli nie mamy to brązowego cukru
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
po 2 łyżki masła i oliwy.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobne piórka. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy cebulę i powoli smażymy aż lekko się zezłoci. Dodajemy czosnek, przesmażamy chwilkę, wrzucamy posiekany tymianek i dodajemy miód. Gdy miód się rozpuści wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu około 5 minut, aby odparował płyn.
Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy sól i biały pieprz i gotujemy całość około pół godziny.
Podajemy gorącą, posypaną odrobiną świeżego tymianku.
Komentarze
Prześlij komentarz