Przejdź do głównej zawartości

Pizza wiejska na cieście czosnkowym



Mając tak pyszne i dobrze wyrobione ciasto drożdżowe jak z przepisu na Czosnkowe wachlarze, możemy wykorzystać je do wykonania przepysznej pizzy na cienkim spodzie. Przepisów na ciasto na pizzę mam kilka w zanadrzu i podzielę się nimi na pewno w późniejszym czasie ;)
Pizza w naszym domu gości dość często i to w przeróżnych kombinacjach.
Dziś zapraszamy na Pizzę wiejską.

Potrzebujemy:

Pizza:
1/3 porcji ciasta drożdżowego ze składników jak na wachlarzyki
2 ząbki czosnku
20 g  masła
szczypta soli
20 dkg kiełbasy podsuszanej ( nie jałowcowej)
2 ogórki kiszone
30 dkg sera żółtego tartego na tarce ( najlepsza mozzarella)
2 średnie cebule
7 średnich pieczarek

Sos pomidorowy:
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii

Sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki majonezu
szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub bazylii

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, bądź rozciągamy na blasze, albo w formie na pizzę. Smarujemy masłem połączonym z czosnkiem i szczyptą soli, następnie smarujemy sosem pomidorowym ( wszystkie składniki mieszamy. Posypujemy serem, układamy pieczarki, cebulkę, ogórki i kiełbaskę, wszystko pokrojone w plasterki.
Przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w najwyższej temperaturze piekarnika przez około 15 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią.

Po tym czasie wyjmujemy pizzę z pieca i nożem do pizzy kroimy na 8 części. Podajemy z sosem czosnkowym ( wszystkie składniki mieszamy).


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...

Zupa kurkowa z zacierkami

Będąc w lesie trafiłam na polankę kurek i zdecydowałam, że koniecznie muszę zrobić zupę kurkową. Ta zupa gości u nas średnio 2 razy w ciągu sezonu - nie więcej, ponieważ nie zawsze mamy szczęście aby trafić w lesie na odpowiedni wysyp kurek. Smak jej jednak jest powalający i warto ją zrobić. Każda wielkość kurek będzie odpowiednia do zupy, zarówno te maleńkie wyłuskane z mchu, jak i większe - wystarczy je przekroić na pół, lub na 4 części. Potrzebujemy: 200 g kurek 3 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego 200 ml śmietany 30% 1 mała cebulka 1 mała marchewka 1/2 małej pietruszki 2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego sól 1 małe jajko 2-3 łyżki mąki Wykonanie: W garnku rozgrzewamy masło. Przesmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę, żeby się tylko zeszkliła. Kurki dokładnie myjemy i kilkukrotnie płuczemy, żeby pozbyć się piasku. Większe sztuki kroimy na pół lub nawet na 4 części. Do zeszklonej cebulki dodajemy odsądzone kurki i smażymy kilka minut. Kurki p...