Mając tak pyszne i dobrze wyrobione ciasto drożdżowe jak z przepisu na Czosnkowe wachlarze, możemy wykorzystać je do wykonania przepysznej pizzy na cienkim spodzie. Przepisów na ciasto na pizzę mam kilka w zanadrzu i podzielę się nimi na pewno w późniejszym czasie ;)
Pizza w naszym domu gości dość często i to w przeróżnych kombinacjach.
Dziś zapraszamy na Pizzę wiejską.
Potrzebujemy:
Pizza:
1/3 porcji ciasta drożdżowego ze składników jak na wachlarzyki
2 ząbki czosnku
20 g masła
szczypta soli
20 dkg kiełbasy podsuszanej ( nie jałowcowej)
2 ogórki kiszone
30 dkg sera żółtego tartego na tarce ( najlepsza mozzarella)
2 średnie cebule
7 średnich pieczarek
Sos pomidorowy:
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
Sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki majonezu
szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub bazylii
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy, bądź rozciągamy na blasze, albo w formie na pizzę. Smarujemy masłem połączonym z czosnkiem i szczyptą soli, następnie smarujemy sosem pomidorowym ( wszystkie składniki mieszamy. Posypujemy serem, układamy pieczarki, cebulkę, ogórki i kiełbaskę, wszystko pokrojone w plasterki.
Przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w najwyższej temperaturze piekarnika przez około 15 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią.
Po tym czasie wyjmujemy pizzę z pieca i nożem do pizzy kroimy na 8 części. Podajemy z sosem czosnkowym ( wszystkie składniki mieszamy).
Komentarze
Prześlij komentarz