Dziś wpis obszerny i z kilkoma przepisami. Ostatni tydzień spędziłam leżąc z gorączką, ale przynajmniej miałam czas żeby wymyślić nowe receptury i przeczytać od deski do deski nowe książki kucharskie ;)
W tym roku jeśli chodzi o przekąski sylwestrowe postawiłam na prostotę. Jako danie główne podam rozgrzewającą zupę cebulową, którą już przedstawiałam.
A jako przekąski przed, w trakcie oraz po północy podam dania jedno-kęsowe: koreczki, bruschetteczki i jajeczka ;)
Bruschetta, czyli delikatne grzanki pokryte świeżymi, lub podsmażonymi pomidorkami, różnymi sałatami i serem lub szynką,posypane przyprawami i podawane na ciepło. Pyszne, chrupiące i proste danie. Może odrobinkę więcej czasu zajmuje ich przygotowanie niż zwykłych kanapek, ale za to smakują obłednie :)
Bruschetta z szynką szwarcwaldzką i rukolą:
Bagietkę kroimy po skosie w kromki, smarujemy oliwą z oliwek i zapiekamy do chrupkości. Ciepłe i chrupiące grzanki pokrywamy kilkoma listkami rukoli, małym plasterkiem szynki szwarcwaldzkie. Dekorujemy szczypiorkiem. Podajemy ciepłe.
Bruschetta z łososiem:
Bagietkę kroimy po skosie w kromki, smarujemy oliwą z oliwek i zapiekamy do chrupkości. Ciepłe i chrupiące grzanki pokrywamy listkiem sałaty, strzępkiem łososia oraz dekorujemy sporą gałązką koperku. Podajemy ciepłe.
Bruschetta z serem camembert:
Bagietkę kroimy po skosie w kromki, smarujemy oliwą z oliwek i zapiekamy do chrupkości. Ciepłe i chrupiące grzanki pokrywamy listkami rukoli, cieniutkimi plasterkami sera typu camembert oraz pokrojonymi w drobne kawałki orzechami włoskimi. Podajemy ciepłe.
Bruschetta z pomidorami i bazylią:
Bagietkę kroimy po skosie w kromki, smarujemy oliwą z oliwek i zapiekamy do chrupkości. Pomidora kroimy w kosteczkę, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekaną bazylię i czosnek oraz łyżkę oliwy z oliwek. Całość przesmażamy aż pomidory delikatnie zmiękną. Ciepłe i chrupiące grzanki pokrywamy listkiem sałaty oraz przesmażonymi pomidorami. Podajemy ciepłe.
Komentarze
Prześlij komentarz