Przejdź do głównej zawartości

Maślane pierniczki świąteczne



Bardzo lubię ciastka maślane, kruche, słodkie. Postanowiłam dla eksperymentu dodać do nich odrobinę przyprawy piernikowej. Efekt bardzo mi się podoba, dlatego się dzielę przepisem :)
Foremki wreszcie typowo świąteczne, świeżo zakupione, pierwsze użycie ;)
Oczywiście obowiązkowo z lukrem ;)

Ważna informacja! Ciastka nie muszą być przygotowywane wcześniej i przechowywane w pudełeczkach. Te pierniczki nadają się do jedzenia prosto z piekarnika ;)


Potrzebujemy:

250 g miękkiego, dobrego masła (kostka)
2 szklanki mąki
1/2 szklanki drobnego cukru (lub 3/4 szklanki cukru pudru)
2 łyżki domowej przyprawy do piernika ( np. z tego przepisu)


Wykonanie:

Do misy miksera wrzucamy masło i miksujemy do puszystości, następnie wsypujemy cukier (lub cukier puder) i miksujemy. Dodajemy mąkę i miksujemy chwilę aż powstaną grudki.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnice, podsypujemy mąką i delikatnie zagniatamy. Ciasto może wydawać się zbyt klejące, ale musi takie być :) Owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc. Gdy będzie dobrze schłodzone, to da się je wtedy wałkować.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 milimetrów (nie za cienko) i wykrawamy świąteczne kształty.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
Ciastka studzimy i dekorujemy. Albo nie dekorujemy i jemy ;)




Zapraszam do akcji:

Komentarze

  1. szukam wyjątkowego przepisu na pierniczki świąteczne chyba wypróbuje ten:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy do przepisu można dodać miodu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdopodobnie tak, ale nie testowałam proporcji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...

Zupa kurkowa z zacierkami

Będąc w lesie trafiłam na polankę kurek i zdecydowałam, że koniecznie muszę zrobić zupę kurkową. Ta zupa gości u nas średnio 2 razy w ciągu sezonu - nie więcej, ponieważ nie zawsze mamy szczęście aby trafić w lesie na odpowiedni wysyp kurek. Smak jej jednak jest powalający i warto ją zrobić. Każda wielkość kurek będzie odpowiednia do zupy, zarówno te maleńkie wyłuskane z mchu, jak i większe - wystarczy je przekroić na pół, lub na 4 części. Potrzebujemy: 200 g kurek 3 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego 200 ml śmietany 30% 1 mała cebulka 1 mała marchewka 1/2 małej pietruszki 2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego sól 1 małe jajko 2-3 łyżki mąki Wykonanie: W garnku rozgrzewamy masło. Przesmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę, żeby się tylko zeszkliła. Kurki dokładnie myjemy i kilkukrotnie płuczemy, żeby pozbyć się piasku. Większe sztuki kroimy na pół lub nawet na 4 części. Do zeszklonej cebulki dodajemy odsądzone kurki i smażymy kilka minut. Kurki p...