Przejdź do głównej zawartości

Maślane pierniczki świąteczne



Bardzo lubię ciastka maślane, kruche, słodkie. Postanowiłam dla eksperymentu dodać do nich odrobinę przyprawy piernikowej. Efekt bardzo mi się podoba, dlatego się dzielę przepisem :)
Foremki wreszcie typowo świąteczne, świeżo zakupione, pierwsze użycie ;)
Oczywiście obowiązkowo z lukrem ;)

Ważna informacja! Ciastka nie muszą być przygotowywane wcześniej i przechowywane w pudełeczkach. Te pierniczki nadają się do jedzenia prosto z piekarnika ;)


Potrzebujemy:

250 g miękkiego, dobrego masła (kostka)
2 szklanki mąki
1/2 szklanki drobnego cukru (lub 3/4 szklanki cukru pudru)
2 łyżki domowej przyprawy do piernika ( np. z tego przepisu)


Wykonanie:

Do misy miksera wrzucamy masło i miksujemy do puszystości, następnie wsypujemy cukier (lub cukier puder) i miksujemy. Dodajemy mąkę i miksujemy chwilę aż powstaną grudki.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnice, podsypujemy mąką i delikatnie zagniatamy. Ciasto może wydawać się zbyt klejące, ale musi takie być :) Owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc. Gdy będzie dobrze schłodzone, to da się je wtedy wałkować.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 milimetrów (nie za cienko) i wykrawamy świąteczne kształty.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
Ciastka studzimy i dekorujemy. Albo nie dekorujemy i jemy ;)




Zapraszam do akcji:

Komentarze

  1. szukam wyjątkowego przepisu na pierniczki świąteczne chyba wypróbuje ten:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy do przepisu można dodać miodu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdopodobnie tak, ale nie testowałam proporcji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj