Przejdź do głównej zawartości

Kruche uszka - czyli wariacje faworkowe



Zachciało nam się z moją Rodzicielką faworków. Tak po prostu, tak "o",  więc są :)

Faworki zawsze goszczą na polskich stołach w tłusty czwartek, a my sobie zrobiłyśmy dziś słodką, tłustą sobotę :)

Tradycyjne faworki są chyba każdemu znane. Przygotowanie ich wcale nie jest takie trudne.
A jeśli już mamy przygotowane ciasto na faworki, to możemy poeksperymentować.
Ja stworzyłam dziś faworkowe uszka, czyli faworki z konfiturą.


Potrzebujemy:

1/2 kg mąki
5-6 żółtek
4-5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki spirytusu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

olej, lub czysty smalec do smażenia

nadzienie: sztywna konfitura w ulubionym smaku

cukier puder do posypania


Wykonanie:

Mąkę dokładnie przesiewamy ze wszystkimi suchymi składnikami, następnie formujemy kopczyk, w nim dołeczek, wlewamy żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki, lub dodając odrobinę śmietany.
Zagniecione ciasto formujemy w gruby walec i ubijamy wałkiem cały czas składając ciasto i w ten sposób napowietrzając je, przez kilka minut.
Wyrobione ciasto wkładamy na 10-15 minut pod ściereczkę, aby odpoczęło. W tym czasie możemy przygotować patelnię lub głębszy rondelek, nalewając olej. Przygotujmy również większy talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, oraz sitko do cukru pudru.

Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy je na cienko, na około 2-3 mm, podsypując mąką.
Jeśli chcemy wykonać tradycyjne faworki, to płat ciasta dzielimy na pasy o szerokości ok. 2 cm, a następnie kroimy każdy z pasów w poprzek na ok 10 cm kawałki. W połowie każdego nożem robimy nacięcie na około 2 cm. Bierzemy jeden kawałek z rozcięciem i zawijamy jeden z brzegów przekładając go przez nacięcie na drugą stronę.

Tak przygotowane faworki od razu smażymy, nie mogą obsychać.
Faworki wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy krótko z obu stron na złoty kolor. Usmażone ciastka wykładamy na ręczniki papierowe, a gdy obeschną przekładamy na półmisek i posypujemy cukrem pudrem.

Jeśli chcemy przygotować uszka, to rozwałkowany płat ciasta dzielimy w trójkąty, mniej więcej równoboczne. Na jednym boku łyżeczką kładziemy odrobinę konfitury, a następnie zwijamy w stronę czubka trójkąta, zagniatając rogi i zwijając je tworząc uszko.

Tak przygotowane uszka od razu smażymy z obu stron na złocisty kolor. Usmażone uszka wyjmujemy na ręcznik papierowy do obeschnięcia, następnie przekładamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem.






Popularne posty z tego bloga

Grzybki marynowane

Wrzesień to pora marynowania, wekowania, kiszenia i wielu innych przetworów na zimę.
Ja zawsze bardzo chętnie zamykam smaki kończącego się lata w pięknych, kolorowych słoiczkach.
Tradycją jest u mnie konserwowanie ogórków, zarówno w occie jak i kwaszonych. Wykonuję przeciery i soki pomidorowe, masę dżemów, konfitur, marynowanych papryczek, dyni, gruszek, śliwek i praktycznie wszystkiego co mi wpadnie do koszyka w przydomowym ogródku i sadzie.
Jedak moją pasją i ogromną radością są.... GRZYBY!
Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby - zarówno te tradycyjne borowiki, koźlarze,kurki, podgrzybki, jak i te mniej znane jak opieńki czy nowo poznany w tym roku maślak pstry :)
Ogromną część grzybów suszę na zimę, kolejną część mrożę w gotowych porcjach na sos czy zupę, ale pewną część tych najśliczniejszych, najmniejszych, najbardziej kształtnych zaprawiam w słoiczki z marynatą octową.
Najlepsza marynata to taka która jest intensywna, aromatyczna, zarówno słodka jak i kwaśna.
Najlepsze gr…

Polędwiczki z rozmarynem zawijane w boczku

Polędwiczki wieprzowe - delikatne, kruche, pyszne mięso.
Wcześniej zamarynowane w ziołach i przyprawach zyskują aromat, którym przejdzie całe mięso.



Wersja marynowania w rozmarynie idealnie pasuje do wszelkich grzybów - kurek, podgrzybków czy prawdziwków. Do mojej wersji tego dania użyłam świeżych boczniaków, które bez problemu kupimy w sklepach praktycznie przez cały rok.
Teraz w porze grzybowej zachęcam do przygotowywania sosów z sezonowych grzybów - prawdziwków, podgrzybków, często jeszcze pojawiających się w lasach kurek, czy maślaków.

Do przygotowania polędwiczek potrzebujemy ok. 1 godziny - czyli standardowy czas na przygotowanie obiadu.

Potrzebujemy:

1 polędwiczka- ok. 0,5 kg
3 gałązki świeżego rozmarynu
10 plasterków cienko krojonego boczku wędzonego
sól
świeżo mielony pieprz
nitka bawełniana
masło klarowane i oliwa do przesmażenia

Sos

250 g grzybów - u mnie 250 g boczniaków
200 ml śmietany 30%-42% ( na śmietanie double cream 42% sos jest fantastycznie kremowy!)
masło klarowan…

Tortilla z kurczakiem

Za oknem ziiiiima! A już było tak pięknie.....

Dlatego na talerzach musi być inaczej!

Duuuuużo kolorów, duuużo smaków, duuuużo aromatów - czyli Tortilla z kurczakiem z sosem czosnkowym/musztardowym i warzywami.

Tym razem posłużyłam się gotowymi tortillami, kupionymi w sklepie, ale kolejnym razem sama zrobię placki i powiem, czy to takie trudne  ;)

Dzisiejsza tortilla jest typowo wiosenna - są sałaty, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, cebulka, koperek.... a Wy możecie dodać co tylko jeszcze zapragniecie :) Musi to być bomba witaminowa!

Do wyboru dwa pyszne sosy: czosnkowy oraz musztardowy.


Potrzebujemy:

1 pierś kurczaka
1/2 opakowania przyprawy kebab/gyros/tortilla
(lub 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, odrobina curry, pieprz, sól, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, ząbek czosnku)
2 łyżki oliwy z oliwek

mieszanka kilku sałat ( sałata rzymska, lodowa, masłowa, roszponka, rukola, kapusta pekińska)
1 pomidor
1/2 ogórka
1 cebula
kilka gałązek kope…