Przejdź do głównej zawartości

Kaczka pieczona po myśliwsku



Dawno nie było przepisu, bo nie było czasu :)

Dlatego startuję z przepisem 'z górnej półki' czyli z Panią Kaczką, dziś pieczoną na sposób myśliwski.

Jako że ciężko dziś o kaczkę dziką, a nawet jeśli ją mamy to najpierw jej mięso musi skruszeć, to podaję sposób na przygotowanie kaczki domowej tak, aby choć odrobinę zapachniała nam dziczyzną.

Dzika kaczka jest dużo chudsza od domowej, bardziej umięśniona i przy jej pieczeniu należałoby ja naszpikować słoniną.
Domowej kaczki nie musimy niczym szpikować, wystarczy ją upiec z masłem.


Potrzebujemy:

1 tuszka kaczki ( ok 2 kg.)
1 kostka masła dobrej jakości
10 ziaren jałowca
2 łyżki rozmarynu suszonego, lub 3-4 gałązki świeżego
3 ziarna ziela angielskiego
4-5 liści laurowych
2 łyżeczki pieprzu

solanka: 2 łyżki soli na 1 litr wody



Przygotowanie:

Kaczkę oczyszczamy, myjemy a następnie zalewamy solanką z proporcji takich jak powyżej tak, aby woda zakrywała całą kaczkę. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce (może być lodówka) na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na 2 dni.

Po tym czasie kaczkę wyjmujemy z solanki i dokładnie ją suszymy. Nacieramy ją całą grubo miękkim masłem. Do środka kaczki wkładamy 3 ziarna jałowca, 1 gałązkę rozmarynu i 2 liście laurowe.

Posmarowaną masłem kaczkę wkładamy no grubego, żeliwnego naczynia do zapiekania z przykrywką (najlepiej). Przyprawy: pieprz, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe zgniatamy w moździerzu a następnie posypujemy nimi kaczkę. Świeży rozmaryn rwiemy na kawałki i układamy na kaczce (rozmarynem suszonym posypujemy całą kaczkę).

Tak przygotowaną kaczkę wkładamy w otwartej brytfannie do piekarnika nagrzanego do około 160 stopni. Pieczemy przez 15 minut stopniowo zwiększając temperaturę do 220 stopni. Co 10 minut polewamy kaczkę powstałym sokiem. Po około  1 godzinie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, zamykamy brytfannę przykrywką i pieczemy kaczkę kolejną 1 godzinę ej ze 2 razy i polewając ją powstałym sokiem.

Gdy kaczka będzie już miękka możemy na około 10 minut zdjąć przykrywkę, posmarować ją wodą z solą, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i włączyć termoobieg, aby skórka nam się przyrumieniła.

Kaczkę możemy podać z opiekanymi ziemniaczkami, lub kluseczkami śląskimi i modrą kapustą.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj