Przejdź do głównej zawartości

Jagodzianki






Sezon jagodowy pełną parą!!! Ostatnio będąc na małej przejażdżce odkryłam caaaały las pięknych, dużych, dojrzałych jagód! Jeszcze nigdy nie miałam okazji nazbierać aż tyle ;) Miejsce jest dośc zapomniane i mało osób tam zagląda, dlatego przez najbliższe kilka dni zamierzam jeść jedynie jagody! :)

Zaczynamy od przepysznych jagodzianek, z mięciutkiego drożdżowego ciasta i polane lukrem :)


Potrzebujemy:

Ciasto drożdżowe:

1 1/2 szklanki ciepłego mleka
20 g drożdży świeżych (lub 10 g suszonych)
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju

Farsz:

200 g jagód
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru


Z 2 łyżek mleka, łyżki cukru, drożdży i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn mieszając wszystko dokładnie. Odstawiamy na 10-15 minut.
Obie mąki przesiewamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołeczek. Mleko łączymy z cukrem, solą, jajkami oraz masłem i wlewamy do dołeczka w mące. Dodajemy również nasz rozczyn.
Całość delikatnie wyrabiamy aż nie będzie żadnych grudek (można łyżką gdyż ciasto będzie raczej klejące) i odstawiamy na pierwsze wyrastanie na około 1 godzinę.

Po pierwszym wyrastaniu ciasto jeszcze raz wyrabiamy, możemy podsypać odrobinę mąki, ale każda dodatkowa ilość mąki sprawi że bułeczki będą mniej puszyste i miękkie. Lepiej w tej sytuacji ręce co jakiś czas maczać w oleju i w ten sposób wyrabiać.

Gdy ciasto drugi raz wyrobimy musimy je rozwałkować na duży placek o grubości około 1-2 cm, nie podsypując mąką a smarując odrobinę olejem.

Rozwałkowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na wyrastanie na kolejną godzinkę.

W tym czasie przygotujemy farsz: jagody w całości wkładamy do miski, zasypujemy cukrem i mąką i dokładnie mieszamy, nie zgniatając jagód.

Po tym czasie ciasto kroimy w kwadraty, każdy z nich lekko rozpłaszczamy. Na każdym kwadracie układamy kopiastą łyżkę jagód a następnie zawijamy ciasto w saszetkę, następnie formując w podłużne bułeczki.

Tak przygotowane bułeczki układamy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, dajemy im pół godzinki na ostatnie wyrastanie, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 15-200 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Po upieczeniu studzimy na kratce.

Możemy udekorować lukrem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus...

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj...

Zupa kurkowa z zacierkami

Będąc w lesie trafiłam na polankę kurek i zdecydowałam, że koniecznie muszę zrobić zupę kurkową. Ta zupa gości u nas średnio 2 razy w ciągu sezonu - nie więcej, ponieważ nie zawsze mamy szczęście aby trafić w lesie na odpowiedni wysyp kurek. Smak jej jednak jest powalający i warto ją zrobić. Każda wielkość kurek będzie odpowiednia do zupy, zarówno te maleńkie wyłuskane z mchu, jak i większe - wystarczy je przekroić na pół, lub na 4 części. Potrzebujemy: 200 g kurek 3 łyżki masła 1 l bulionu warzywnego 200 ml śmietany 30% 1 mała cebulka 1 mała marchewka 1/2 małej pietruszki 2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego sól 1 małe jajko 2-3 łyżki mąki Wykonanie: W garnku rozgrzewamy masło. Przesmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę, żeby się tylko zeszkliła. Kurki dokładnie myjemy i kilkukrotnie płuczemy, żeby pozbyć się piasku. Większe sztuki kroimy na pół lub nawet na 4 części. Do zeszklonej cebulki dodajemy odsądzone kurki i smażymy kilka minut. Kurki p...