Przejdź do głównej zawartości

Waniliowy sernik z pianką na piernikowym spodzie



3 w 1 :) Po pierwsze sernik - pyszny, puszysty, mocno żółtkowy, waniliowy. Po drugie pianka - słodka i waniliowa. Po trzecie - piernikowy spód (taki sam, jakiego użyłam do pierniczków) mocno piernikowy :) Do kruchego ciasta piernikowego możemy wykorzystać przyprawę do piernika, która pozostała nam po pieczeniu pierniczków. Z proporcji podanych w przepisie na pierniczki wystarczy nam na 4 spody do ciast.
Sernik jest bardzo prosty do wykonania i z tego co sama zauważyłam - nie wiadomo czy opada, bo nie widać tego pod pianką ;)

Potrzebujemy:

Na ciasto:
1/4 porcji ciasta kruchego piernikowego z tego przepisu

Na sernik:
1/2 kg sera niezbyt rzadkiego (z wiaderka, waniliowego, śmietankowego - kto jaki lubi)
6 żółtek
1/2 szklanki cukru waniliowego domowego
1/2 szklanki mleka 3,2 %
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na piankę:
6 białek
6 łyżek cukru waniliowego

Wykonanie:

Do misy miksera wrzucamy ser i chwilę go miksujemy, dodajemy cukier waniliowy i chwilkę miksujemy. Następnie miksując na małych obrotach dodajemy po jednym żółtku, następnie mleko oraz na końcu mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Starajmy się zbytnio nie napowietrzyć masy serowej.

W przygotowanej tortownicy (20 - 21 cm) dno wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Zagniecione i wystudzone kruche ciasto rozwałkowujemy i układamy na dnie (tylko dno). Na kruche ciasto wylewamy masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w piekarniku w 160 stopniach z płaszczem wodnym przez 60 minut.
Płaszcz wodny w moim wykonaniu oznacza pieczenie sernika na środkowym poziomie piekarnika, z metalową miską z wodą ustawioną pod ciastem)

Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy po jednej łyżce cukru waniliowego w trakcie ubijania aż cały cukier dodamy do białek a masa białkowa stanie się lśniąca i sprężysta.

Po godzinie wyjmujemy sernik z piekarnika ( bardzo delikatnie!) i pokrywamy go cały dokładnie ubitą pianką.

Sernik razem z masą piankową wstawiamy jeszcze raz do piekarnika (bez płaszcza wodnego) i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut, aż pianka stanie się złotawa.

Upieczony sernik pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia.



Wpis dołączam do akcji:



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Idealny rosół - baza pod wszystkie zupy

Żeby nauczyć się gotować - trzeba najpierw opanować gotowanie rosołu. Esencjonalny rosół jest bazą kuchni polskiej, wszystkich jej klasycznych zup, sosów, galaret. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu rosołu jest... czas. Dobry rosół musi mieć czas, żeby nabrać smaku mięsa, warzyw, przypraw. Testowałam różne rodzaje mięsa, zarówno drobiowego, jak i z dodatkiem wołowiny. Idealny rosół wyjdzie nam nawet na samym drobiu, jeśli odpowiednio go przyprawimy. Dla mnie najlepsze do rosołu są ćwiartki z kurczaka, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu. Jeśli chcemy aby rosół był chudszy, możemy usunąć również skórkę. Aby rosół był aromatyczny ja dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz kolorowy w ziarnach oraz 2-3 goździki. Z warzyw używam marchewkę, pietruszkę kawałek selera, kawałek pora, oraz podpieczoną na suchej patelni cebulkę razem z łupinkami. Podpieczona cebula nadaje rosołowi koloru, pięknego zapachu i smaku. Do wywaru dodaję również kilka gałązek świeżej natki pietrus

Spaghetti z pesto grzybowym

Dziś troszkę na leniucha, trochę z gotowego przepisu :) Danie lekkie, minimalistyczne, szybkie do przygotowania i przepyszne. Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, czy śmietanowym tak często króluje na naszych stołach, że czasem trzeba zjeść coś zupełnie innego :) Dlatego dziś powstało bardzo aromatyczne spaghetti z pesto, z grzybami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Potrzebujemy: 300 g makaronu spaghetti 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu 1 opakowanie gotowego pesto grzybowego świeżo mielony pieprz (lub 3 ząbki czosnku ubite w moździerzu z kilkoma orzeszkami pini, 2 ziarnami jałowca i kilkunastoma listkami świeżej bazylii, szczyptą pieprzu cayene oraz solą, do tego kilka suszonych grzybków, obgotowanych i pokrojonych w drobną kosteczkę, 1 cebulka pokrojona w drobną kosteczkę, 1 łyżeczka rozmarynu) Wykonanie: Jeśli zakupiliśmy przyprawę do pesto z grzybami to przygotowujemy sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Je

Rafaello na cieście francuskim

Słodkoooości! :) Ciasto jest wtedy, kiedy jest okazja. A okazja zawsze się znajdzie ;) Dziś rafaello na szybko, na gotowym cieście francuskim (ale możecie sami spróbować zrobić ;) z kremem budyniowo-kokosowym. Potrzebujemy: 2 opakowania budyniu (waniliowy, śmietankowy) 1/2 l mleka 100 g miękkiego masła 100 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych kilka łyżek cukru pudru płat ciasta francuskiego Wykonanie: Płat ciasta francuskiego przecinamy na pół i każdą połowę pieczemy około 15 minut w 200 stopniach, następnie dziurawimy widelcem aby je lekko spłaszczyć. Z 1/2 l mleka odlewamy 1 szklankę, resztę mleka zagotowujemy. W szklance zimnego mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem pudrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione w mleku budynie i krótko zagotowujemy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło, bo budynie będą bardzo gęste. Ugotowany budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodaj